11-06-2018

Kupovine bitkoinom oporezuju se u eurima

Kompanije AMIA i Stratex grupa prodale su tri svoja apartmana na Zavali i u poslovno - stambenom kompleksu Dukley residence blizu Starog grada za ukupno 420 bitkoina, što su prve velike trgovine nekretnina u digitalnim valutama ne samo u Crnoj Gori već i u Evropi.

Kupovine bitkoinom oporezuju se u eurima | Radio Televizija Budva

Promet nekretnina, robe i usluga u Crnoj Gori može biti obavljen i u digitalnoj valuti bitkoin, ali vrijednost mora da bude navedena i u zvaničnoj, kako bi se mogli obračunati i naplatiti porezi na dodatu vrijednost ili na promet nekretnina, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kako pišu Vijesti, kompanije AMIA i Stratex grupa prodale su tri svoja apartmana na Zavali i u poslovno- stambenom kompleksu Dukley residence blizu Starog grada za ukupno 420 bitkoina, što su prve velike trgovine nekretnina u digitalnim valutama ne samo u Crnoj Gori već, kako su saopštili, i u Evropi.

Kao vrijednost tih nekretnina u ugovorima je naveden iznos od dva i po miliona EUR, što je poreska osnovica u ovom slučaju.

Stratex grupa je još krajem prošle godine promovisala da prihvata taj digitalni novac kao validno sredstvo plaćanja, kojim se mogu kupovati njihove nekretnine, ali i plaćati usluge u Dukley hotelu, Dukley Beach Lounge restoranu i Dukley Marini.

“Oporezivanje prometa robe i usluga obavlja se u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, pri čemu poreski tretman obavljenog prometa ne zavisi od valute u kojoj je naknada za isti izvršena", kazali su Vijestima iz PU.

To znači da promet robe i usluga koji je plaćen u digitalnoj bitkoin valuti podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost ili porezom na promet nepokretnosti na isti način kao i promet obavljen u eurima ili bilo kojoj drugoj valuti.

"Pri tome i bitkoin odnosno digitalna valuta ima svoju protiv vrijednost u eurima, kao zvaničnoj valuti koja je u primjeni u Crnoj Gori” objašnjeno je iz PU.

Bitkoin je digitalna valuta stvorena 2009. koja nastaje takozvanim “rudarenjem” na internetu.

Ideju bitkoina razvila je osoba pod pseudonimom Satoši Nakamoto još 2008. godine, kada je objavio dokument u kojem je objasnio kako će ta virtuelna valuta funkcionisati.

Naziva se i kriptovalutom jer je zaštićena matematičkim šiframa - kriptografijom, što garantuje i anonimnost vlasniku.

Nju ne kontroliše nijedna centralna banka, a njena vrijednost se određuje na paralelnim berzama na internetu i podložna je velikim skokovima i padovima.