26-02-2020

Lijepo, ali opasno: Drvo eukaliptusa koje niko ne želi u svojem dvorištu

Iako su lijep ukras, biljke eukaliptusa se ne preporučuju saditi u blizini kuća jer korijenje koje se plitko širi tlom lako može naštetiti cijevima oko kojih se zna omotati.Šuma eukaliptusa u duginim bojama prizor je kakav se ne zaboravlja. Šarena debla i grane mogu se vidjeti u tropskim šumama Indonezije, Nove Gvineje i Filipina.

Dugini eukaliptusi mogu narasti do oko 75 metara, a osim intenzivne boje karakteristični su i zbog osvježavajućeg mirisa koji podsjeća na bor, metvicu i med.Intenzivne nijanse zelene, crvene, narandžaste i ljubičaste stvaraju remek-djela prirode.

Boje eukaliptusa i različite šare su poput otiska prsta, ne postoje dva jednaka. Iako su lijep ukras, eukaliptuse se ne preporučuje saditi u blizini kuća jer korijenje koje se plitko širi tlom lako može naštetiti cijevima oko kojih se zna omotati. Lišće im je otrovno, a drveće lako gori zbog eteričnih ulja koja otpuštaju.Jedna od zanimljivih karakteristika eukaliptusa jeste i ta što odbacuje stare grane i koru, pa je opasno zadržavati se pod njegovom krošnjom. Zbog brojnih smrtnih slučajeva šumskih radnika u Australiji postoji izreka da šume eukaliptusa "stvaraju udovice".


Izvor: PunKufer