14-11-2017

Medin: Ulama mi rekao da će morati nekog da ubije ako se Nemanji desi nešto

Pet svjedoka porodice Medin danas je dalo iskaz pred sudijom Višeg suda Vesnom Moštrokol. Brat nestalog Nemanje Medina Uroš kazao je da je više puta za vrijeme potrage razgovarao sa optuženim Vladimirom Ulamom, a da mu je on jednom prilikom kazao i da ne može da vjeruje da neko Nemanji može da naudi, a da će nekog morati da ubije ako mu se nešto desilo.

Medin: Ulama mi rekao da će morati nekog da ubije ako se Nemanji desi nešto | Radio Televizija Budva

"Nekoliko dana prije nestanka Vlado je došao da čestita Nemanji svadbu. Za stolom u našem porodičnom restoranu sjedjeli su Nemanja, Vlado i Nemanjina supruga Marina, a i ja sam sa njima sjedio. Vladimirov prst je bio zamotan, a kada ga je moj brat pitao zašto, kazao je da ga je neko pokušao udariti autom, da je onda krenuo za njim, stigao ga i udarao pištoljem po glavi, pa se tako povrijedio. Nemanja mu je govorio da se smiri, potapšao ga je i osjetio pištolj. Vladimir je izvadio pištolj, rekao da se nikad od njega ne odvaja, da može svaki čas da mu pukne", kazao je Uroš Medin.

Optuženi Ulama je, prema njegovim riječima, tog dana trebalo sa nekim da se nađe u Virpazaru i žurio je. Kako Medin dodaje, Ulama se pred njima hvalio da mu policija ne smije ništa zbog "strika Zokija", dok u Beogradu mora da pazi "da nikog ne zakači".
"Vlado je bio uporan u tvrdnjama da Nemanja ide kod druga u Nikšić, pominjao je Petra, a ja znam da Nemanja ima pobratima Petra Božovića", navodi Medin dodavši da mu je pomenuti Božović kazao da se sa Nemanjom nije čuo ni vidio već pet godina. Uroš Medin je nakon nestanka navodno komunicirao i sa ocem Vladimira Ulame, Nenadom koji mu je saopštio da mu ništa nije poznato u vezi sa nestankom Nemanje.

Medin je u toku potrage za bratom vidio u Sotonićima sivi audi nikšićkih registarskih oznaka kom je, kako navodi, prišao zajedno sa prijateljima, a svi su imali kacige od motora kojim su obilazili Paštrovačku goru. Istim automobilom je Nenad Ulama došao u Virpazar i kako tvrdi, kazao im: "A to ste vi, ja sam mislio neko poslao izvidnicu".

Vidovnjak Žarko

Uroš Medin je kazao i da je od druga Milorada Stijepovića čuo da ima neki vidoviti Žarko u Podgorici koji bi mogao da im pomogne. Otišli su kod njega, a pomenuti Žarko nije dozvolio Medinu da uđe u radne prostorije, nakon čega je kazao da ne može da im pomogne, pominjao je i neke tunele, ali nije htio da se uključuje zbog straha za sebe i svoju porodicu. Žarko je navodno rekao da bi morao da sa njima pođe u Virpazar kako bi mu se vidici otvorili, ali je od toga odustao. Na povratku Medin se sa svojim prijateljima navodno zaustavio na jednom proširenju kod Rijeke Crnojevića i tada je ugledao tri vozila: audi nikšićkih registarskih oznaka - isti kao Nenadov, bmw kotorskih oznaka i crni seat.

"Nisam vidio koliko ljudi je bilo u autu, to je onaj isti Nenadov audi. Milorad, Vasko i ja smo bili van auta. Seat je zašlajfovao pa mi je to privuklo pažnju, a odmah nakon njega prošli su bmw i audi", pojašnjava Medin dodajući da mu je prijatelj Vasko Maraš, koji je navodno kum Nenada Ulame, kazao da je ubijeđen da je upravo Nenad zapalio auto Nemanje Medina.
"Ne mogu da vjerujem da je u sve ovo on umiješan, on je zapalio auto sigurno. Šta on ima sad da traži tu a sin mu već pobjegao? Treba policija da ga pritisne", navodno je Maraš kazao Medinu. Medin pojašnjava da je u tom momentu policija već tragala za Vladimirom Ulamom.

Branilac Ulame advokat Branko Anđelić prigovorio je ovom iskazu navodeći da je Medin dao neadekvatno objašnjenje, te da različito predstavlja isti događaj. Prigovorio je i Ulama koji je kazao da Maraša ne zna.

"Da mi je kum vjerovatno bih znao ko je čovjek", kazao je Ulama.

Crni smart

Porodica Medin sjutradan je primijetila crni automobil marke smart koji se na kratko zadržao ispred njihove kuće, što im je bilo sumnjivo, pa je Uroš pokušao da ga stigne kako bi zapisao registarski broj tablica, ali nije uspio. Jedino što je zapamtio, kako kaže, jeste da je smart bio crne boje sa žutim natpisom rent a car.

Osim Uroša Medina, svjedočili su i Andrea Medin, Stevan Medin, Nevenka Medin i Milivoje Medin. Svi oni kazali su da Nemanja nije imao probleme u porodici, ni sa društvom, da je bio omiljen, društven, otvoren i da im nije poznato da se bilo kakav postupak vodio protiv njega. Majka Nemanje Medina uputila je Ulami rečenicu: "Šta je, šta me gledaš", ali su tenzije pripadnici obezbjeđenja ubrzo smirili. Ona kaže da se na dan nestanka čula sa Vladimirom i da joj rekao: "Nemojte da brinete, sad ja idem do strica u Podgoricu, da pokušamo da ga nađemo".

"Nazivao ga je bratom, dolazio na čestitku, a sad ovdje ćuti", kazala je Nevenka Medin za Ulamu.

Kako kaže, čula si i sa više puta pomenutim Zoranom Ulamom koji joj je kazao da je tek stigao iz inostranstva, da mu je to prvi glas o nestanku Nemanje, da ne priča sa Vladimirom na kog je ogorčen. Nakon toga se, prema tvrdnjama Nevenke Medin, više nijesu čuli. Otac Nemanje Medina Milivoje potvrdio je danas u velikoj sudnici još jednom da je puška koja je pronađena u zapaljenom meganu pripadala njemu, da se radi o staroj puški koju je Nemanja htio da pokloni Vladimirovom ocu jer je on, kako navodi, kolekcionar oružja.

Vladimir Ulama i Darko Mijović terete se da su na podmukao način i sa umišljajem ubili Nemanju Medina. Kako se sumnja, oni su 8. jula 2016. godine namamili Nemanju da dođe u Virpazar. Zatim su ga u gepeku njegovog automobila marke "megan" odvezli na nepoznato mjesto i, navodno, ubili. Medinov automobil je četiri dana kasnije pronađen zapaljen u mjestu Jabukov do, ali njegovog tijela i dalje nema. Optužnicom je obuhvaćen i Bogdan Milić, koji se sumnjiči za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Pod lupom istražitelja je i albanski državljanin Adrijan Kastrati, koji se tereti da je organizovao otmicu Nemanje Medina.

FOS