09-08-2017

Međunarodni dan siromašnih - datum koji nas opominje

U svijetu se danas obilježava Medjunarodni dan siromašnih, datum priznat od strane Ujedinjenih nacija.

Međunarodni dan siromašnih - datum koji nas opominje | Radio Televizija Budva

To je prilika da se sumiraju rezultati o uspješnosti sprovedenih mjera u smanjenju siromaštva koje su zemlje članice UN postavile kao jedan od prioritetnih ciljeva do 2030. godine.

"Danas u svijetu ima oko 870 miliona siromašnih, što je značajno smanjenje u odnosu na raniji period. To je posledica ozbiljnih napora koje čine odgovorne vlade država potpisnica strategije za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenisti, čiji će se rezultati sumirati 2030.godine", saopštavaju iz Fondacije Banka hrane Crne Gore.

Kako su naveli, svi koji u svijetu žive sa manje od dva dolara dnevno po odrasloj osobi se smatraju apsolutno siromašnim.

"Ono što zabrinjava je da jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu posjeduje gotovo polovinu svjetskog bogatstva, dok najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto, što dokazuje i Izvještaj o svjetskom bogatstu koji je 2014. uradio Istraživački institut banke Credit Suisse. Analitičari ističu kako bi porast nejednakosti između bogatih i siromašnih mogao postati i okidač za novu ekonomsku krizu. Bogatstvo uskog kruga bogatih,povećava se čak i u krizi, a na drugoj strani raste broj siromašnih i povećava se njihovo siromaštvo", naglašavaju iz banke hrane.

Životni standard i izloženost rizicima od ulaska u siromaštvo, kako navode iz Banke hrane, uvijek je uslovljena nizom faktora.

"Poslednji podaci pokazuju da u Crnoj Gori ima oko 54.000 nezaposlenih, od kojih su trećina visokoškolci. Evidentirano je da je zaposlenih oko 170.000, a oko 5o% njih ima platu od oko 250 eura i manje. U našem slučaju, najvažniji faktori su dugotrajna nezaposlenost, rast cijena i nesigurnost radnih mjesta i prihoda. Iniciranje ukidanja PDV-a na doniranu hranu, regulisanje zabrane bacanja viškova hrane su samo neki od načina da se siromaštvo umanji. Narodne kuhinje i socijalne prodavnice su načini da donirana hrana brzo stigne do najugroženijih. Država mora pokazati brigu za najugroženije građane zbog čega mora usvojiti novu Strategiju za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti kako bismo nizom aktivnosti osigurali minimalni životni standard najugroženijima i spriječili njihovo dalje osiromašenje. Siromaštvo krši temeljna ljudska prava i protiv njega se treba boriti pojačanim naporima. Svjetski dan siromašnih je datum koji nas opominje i obavezuje da sa pravom postavljamo pitanja donosiocima odluka i tražimo zvanične odgovore na njih", zaključili su iz Banke hrane Crne Gore.