02-04-2018

"Ministarstvo neizmjerne sreće" najčitanija knjiga u martu

Ministarstvo neizmjerne sreće, indijske književnice Arundati Roj, najčitanija je knjiga u martu, saopšteno je iz Izdavačke kuće Nova knjiga.

Prema ocjenama kritike, Ministarstvo neizmerne sreće, iako je u osnovi radnja smještena u Delhiju, spaja veoma različite ekonomske, vjerske i kulturne dimenzije koje se mogu naći širom indijskog potkontinenta, ali i u udaljenim zemljama poput Iraka i Kalifornije.

Ono što daje dušu ovoj knjizi je kaleidoskop boema, majora, aktivista, šefova policijskih stanica, revolucionara i ljubavnika. „Ona ima urođeno saosjećanje prema slabijima“, kazao je Pankaj Mišra, pisac i prijatelj Rojeve.

Na drugom mjestu je knjiga Moje genijalna prijateljica, italijanske književnice Elene Ferante.

To je prva od četiri knjige koje nazivaju i Napuljski kvartet,priča o odrastanju i prijateljstvu dvije žene koje prolaze zajedno kroz sva životna doba tokom šezdesetak godina druženja.

Porijeklo Dena Brauna, treća je najčitanija knjiga u martu.

Na četvrtom mjestu je Žene koje trče s vukovima američke pjesnikinje Klarise Pinkola Estes, na petom Nemoj biti taj lik srpskog jutjubera Milana Inića a na šestom Moja baka vam se izvinjava švedskog književnika Fredrika Bakmana.

Sedma najčitanija knjiga u martu je Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju italijanske književnice Elene Ferante, a osma Bakmanovo djelo Čovek po imenu Uve.

Na devetom mjestu nlazi se roman Kad je Niče plakao, američkog književnika i psihijatra Irvina Jaloma, a na desetom Dobro je - srpske književnice Brankice Damjanović.

Roman Novi živor nobelovca Orhana Pamuka nalazi se na 11 mjestu, zatim Poslije kiše proslavljenog jugoslovesnkog glumca Rada Šerbedžije, dok je 13 roman Ne daj mi da odem - enleskog pisca japanskog porijekla Kazua Išigura.

Na 14 mjestu je Besmtrnost Milana Kundere, zatim Tri Evine kćeri Elif Šafak, Sofijin svijet - Justej Gordner, Avanture Gordona Plima Edgara Alana Poa kao i novo izdanje Malog Princa - Antoana de Sent Egziperija.

Na listi su i Tvrdica od Molijera, Tesla čovek van vremena - Margaret Čejni, Tajna - Ronda Berna, Moć podsvijesti - Džozefa Marfija, Hari Poter kamen mudrosti –Dž. K. Rouling, Veliki dobroćudni džin -Roald Dal, Ljudi laži -M. Skot Pek.

Zatim slijedi Četrdeset pravila ljubavi –Elif Šafak, Sto godina samoće–Gabrijela Garsije Markesa, Biti kao rijeka -Paulo Koeljo, Zavjesa -Agata Kristi i Rukopis moga brata–Brankica Damjanović.