16-10-2020

Monstat: Otkupljeno manje mlijeka

Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u avgustu iznosila je 2,53 miliona litara, što je 3,5 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Monstata su naveli da je u avgustu otkupljeno 0,1 odsto više mlijeka nego u julu.

"Sadržaj mliječne masti u avgustu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec veći 6,3 odsto, a sadržaj proteina 1,5 odsto", navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnim mjesecom sadržaj mliječne masti bilježi rast od 5,1 odsto, dok je sadržaj proteina na nivou prethodnog mjeseca.

U avgustu je u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježeno povećanje proizvodnje fermentisanih mliječnih proizvoda 4,3 odsto, dok je smanjena proizvodnja konzumnog mlijeka 26,3 odsto, pavlake 28,6 odsto, kajmaka 18,2 odsto i sira 18,4 odsto.

Iz Monstata su kazali da je u avgustu u odnosu na jul zabilježeno povećanje proizvodnje fermentisanih mliječnih proizvoda 0,2 odsto i proizvodnja sira 10,2 odsto, dok je smanjena proizvodnja konzumnog mlijeka 19,5 odsto, pavlake sedam odsto i kajmaka četiri odsto.

"U periodu od januara do avgusta ukupno otkupljena količina kravljeg mlijeka iznosi 19,42 miliona litara i bilježi se rast od 3,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine", zaključuje se u saopštenju.


(MINA Business)