06-04-2020

Moratorijum će građane koštati više od jedne rate

Da moratorijum za građane koji imaju kredite nije besplatan i da će ih koštati više od jedne rate, pokazuju i primjeri koje je dala CBCG prilikom pojašnjenja moratorijuma.

Moratorijum će građane koštati više od jedne rate | Radio Televizija Budva

Računica

Tada su objasnili da će se rata na gotovinskom kreditu od pet hiljada eura, na rok od 96 mjeseci plus tri mjeseca moratorijuma, povećati sa 66,9 eura na 68 eura. Kad se to povećanje od 1,09 eura mjesečno pomnoži sa brojem mjeseci otplate dolazimo do cifre od 105 eura, koliko će klijenta koštati moratorijum.

Zato ima onih koji savjetutuju da se moratorijum koristi samo ako se mora.

Iz banaka su ranije objasnili da je moratorijum udar na njihovu likvidnost i da oni tri mjeseca ostaju bez prihoda. Podaci pokazuju da su banke visokio likvidne i solventne, a da im je ukupni profit u prošloj godini bio 50 miliona eura.

I pored pomenute računice veliki broj građana podnio je zahtjev za moratorijum, strahujući da postoji mogućnost da u vrijeme novonastale situacije neće imati redovne prihode, te da neće imati da izmire svoja mjesečna zaduženja prema bankama.

Prema podacima CBCG, do sada je 61.434 klijenta podnijelo prijavu za moratorijum oko 57.739 odnosilo se na fizička, a oko 4.000 na pravna lica.

Investitor/RTV Budva