11-07-2019

More kao lijek : Sve blagodeti mora i Sunca

Ljekovitost mora odavno je potvrđena, ali ne samo zbog plivanja ili šetanja po pijesku, već i zbog vazduha i Sunca, ukoliko se ne pretjeruje njegovom izlaganju. Djelotvorno je i sjedenje na obali uz posmatranje talasa, ističu stručnjaci iz Britanskog udruženja dermatologa.

More kao lijek : Sve blagodeti mora i Sunca | Radio Televizija Budva

Vazduh i miris mora oslobađaju dimetil-sulfid koji direktno djeluje pozitivno na disajne puteve. Bolje ćete spavati, jer se zbog obilja negativnih jona lakše apsorbuje kiseonik.

Negativni joni se bore i protiv slobodnih radikala, uspostavljajući ravnotežu hormona sreće i zadovoljstva. Boravak na moru ublažava dermatitis, odnosno morska so i kalijum hlorid pospešuju zarastanje kože, povlačenje ekcema, a preporučuje se i kao lijek za sinuse, alergije i prehlade.

Zahvaljujući Suncu organizam dobija neophodne količine vitamina D koji deluje na kosti, mišiće, imunitet… Upijanje sunčevih zraka je najbolji način za prevenciju nastanka osteoporoze i smanjenja nivoa šećera u krvi.

Što je veći procenat vitamina D, to je niži nivo glukoze. Sunčanje je korisno i u prevenciji srčanih bolesti, a suzbija i procese koji štete pamćenju.

Izvor: Zdravlje i fitness