27-12-2019

MPC: Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da svu odgovornost za donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti snose poslanici koji su za njega glasali, ali i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

MPC: Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji | Radio Televizija Budva

Foto: FOS

Iz Mitropolije podsjećaju da je Skupština Crne Gore usvojila, kako tvrde, diskriminatoran i neustavan zakon, "prethodno odbivši tri amandmana koje je preko poslanika Demokratskog fronta, dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska".

Dostavljeni amandmani su, kako navode, predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od Crkve, "kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona".

Vlast je, kako su pojasnili, odbijanjem amandmana, "u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima ove zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije".

"Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbjedila sloboda vjere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije – stvaranju/'obnovi' nove, državne, podobne i poslušne režimu 'autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve'", kazali su iz Mitropolije.

Zbog svega, poručuju, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji.


Izvor: FOS