03-05-2018

Muralom za ljepši grad

Sajam volonterizma, koji je u martu održan u TQ Plazi, rezultirao je dogovorom o realizaciji zajedničke akcije nazvane Eko fest, prvog vikenda u maju, tokom kojih bi muralom bilo oslikano betonsko korito Saičića potoka zajedno sa oba mosta.

Muralom za ljepši grad | Radio Televizija Budva

Fondacija Budva, NVO Naša Akcija, NVO Sedma Sila Mladih, NVO Omladinski Klub Budva sa TQ Plazom nastavljaju započeto 05. i 06. maja na lokaciji Savičića Potoka gdje će se prilično ruiniran prostor potoka i mosta očistiti, urediti muralima i različitim animacijama mladih koji će u toku dva dana akcije biti na terenu i u sklopu akcije "EKO FEST BUDVA" sprovesti od početka do kraja u koordinaciji sa pomenutim organizacijama.

"Riječ je o preko 200 metara kvadratnih betonske površine koja će biti oslikana kao i oba mosta, dok će zelene površine biti dodatno uređene participacijom volontera i učenika škola koji na svojim idejama zajedno sa profesorima rade već od marta mjeseca", navode organizatori projekta.

Svaka od organizacija sa svojim volonterima daje jednaki doprinos u svim aktivnostima koje su planirane, i u tom smislu akcija će biti ispraćena kako terenskim radom/ slikanjem i čišćenjem, reciklažom tako i medijski u okviru organizovanih radionica-

Agenda plana aktivnosti 05./06.05.2018.

Participativni mural (subota i nedelja 09-12h u 17-20h)

Novinarska radionica- reporter sa terena (subota i nedelja 17-20h)

Reciklažna radionica- izrada djačkog kutka (subota i nedelja 09-12h i 17-20h)

Flash Mob i plesna tačka (subota 17-20h)

Predavanje- Čep za život lijep (subota 17h)

DJ party (subota i nedelja 17-20h)

Finiš akcije Eko Festa zamišljen je putujućom izložbom fotografija i propratnim materijalom koja će se sredinom maja mjeseca održati u TQ Plazi, a kasnije će biti organizovana u ostalim školskim i kulturnim ustanovama koje budu zainteresovane da ovaj projekat prezentuju i konačno motivišu budvansku javnost i neaktivirane mlade na sledećim projektima.

Kako ističu organizatori projekta, Eko Fest Budva, osim uređenja prostora Savičića Potoka, ima za cilj da postakne ovakve projekte i akcije na teritoriji Budvanske opštine koja masovnom urbanizacijom sve većom brzinom gubi zelene površine i prostor gdje bi mladi mogli da organizuju svoja „utočišta“ i u njima uživaju.

Osim konkretnog rada, trenutak povezivanja organizacija i saradnji mladih volontera iz različitih oblasti u kojima djeluju od krucijalne je važnosti za njihov razvoj i dopunjavanju neformalnog obrazovanja.

Koordinatori projekta ovom prilikom pozivaju sve mlade koji nisu aktivni u oblasti volonterizma da se pridruže 05. i 06. maja na lokaciji, upoznaju se sa praksom volonterizma i prije svega druže sa svojim vršnjacima sa višim ciljem.

Saradnici na projektu biće i TO Budva, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Eko škola „Danilo Kiš“ , Đački parlament SMŠ Danilo Kiš, DOO Klikovac, Restoran „Kužina“ i JP Morsko Dobro koji će shodno svojim djelatnostima doprinijeti realizovanju planiranih aktivnosti.

Naučnici su već pokazali da čin dobrovoljnog darivanja vašeg vremena i napora, sveobuhvatno popravlja vaše zdravlje, često ih preporučuju psiholozi i terapeuti kako bi mladi izgradili osjećaj važnosti i pripadnosti, i sama nagrada pomaganja drugima, okolini, je zapravo pomoć vlastitoj ličnosti da bude još jača i značajnija.

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi." Sherry Anderson

Budi promijena koju želiš da vidiš u svijetu!