13-09-2019

Večeras o Crkvi sv. Antuna Padovanskog

Program pod nazivom „Crkva sv. Antuna Padovanskog“ čiji je cilj podrška inicijativi za obnovu crkve na Mogrenu, biće upriličen večeras na Trgu između crkava od 21 čas, u okviru književnog festivala “Ćirilicom”.


O opravdanosti i značaju obnove crkve Sv. Antuna Padovanskog na večeri će govoriti: mr Lucija Đurašković, arhitekta Nebojša Gavrilović i Ljerka Dragičević.

Crkva Sv. Antuna Padovanskog koja se nalazila na sredini druge mogrenske plaže srušena je 1952. godine.

O ovoj katoličkoj crkvi ostao je pomen u priči o svetkovini starih Budvana koji detaljno opisuje mr Lucija Đurašković: „Na dan Sv. Antuna Padovanskog, 13. juna svake godine je iz crkve Sv. Ivana Krstitelja kretala svečana procesija sa ikonom Sv. Antuna Padovanskog, bogato ukrašenom zavjetnim zlatom.


Ikona je iznošena iz mogrenske crkve Sv. Antuna devet dana prije proslave, da bi svih tih dana u crkvi Sv. Ivana održavana misa.

Poznato je da je ikona, tom prilikom obično iznošena barkom morskim putem, a na sam dan svetkovine (13. juna) vraćana u crkvu Sv. Antuna kopnenim putem.

Toga dana se poslije svečane mise na plaži Mogren slavilo do zalaska sunca.

Kod starih Budvana je ostao običaj da se ovog dana počinju kupati u moru.“

U maju ove godine pokrenuta je inicijativa za obnovu odnosno ponovnu izgradnju crkve Sv. Antuna na Mogrenu, a Opština Budva je izrazila spremnost da obezbijedi sredstva za obnovu crkve uz saglasnost predstavnika katoličke crkve.

Originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvani, postoje i brojne fotograije, tako da bi crkva mogla da se obnovi u izgledu i dimenzijama u kojima je postojala nakon posljednje rekonstrukcije početkom XX vijeka.

Idejni arhitektonski projekat za ponovnu izgradnju porušene crkve - kapele Sveti Antun Padovanski na plaži Mogren uradio je arhitekta Nebojša Gavrilović.

Iz NVU Primorska, koja je pripremila nekoliko značajnih projekata zajedno sa Narodnom bibliotekom Budve i Opštinom Budva, izražavaju nadu da će odgovorni u Opštini Budva i HG Budvanska rivijera preduzeti sve što je u njihovoj moći da se u najskorije vrijeme izgradi nova crkva Svetog Antuna na starom mjestu.

Program se realizuje na inicijativu menadžera Opštine Budva Mila Božovića, u organizaciji Narodne biblioteke Budve, Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i NVU Primorska.