17-09-2020

Najviše medijskog predstavljanja emitovano na Vijestima, A1, TVCG1 i TV Budva u toku kampanje

Agencija za elektronske medije (AEM) je objavila Izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za parlamentarne i lokalne izbore - avgust 2020. godine.


“Podaci u izvještaju odnose se na 17 televizijskih programa i utvrđeni su monitoringom programa u periodu od 10. do 28. avgusta 2020.g. u terminima od 7 do 24 časa. Imajući u vidu broj radijskih emitera i činjenicu da su se istovremeno realizovale kampanje za šest izbornih procesa, monitoring radijskih emitera je vršen metodom uzorka i na osnovu evidencija emitovanog medijskog predstavljanja koje su emiteri bili dužni da dostavljaju AEM-u”, navode u saopštenju.

U cilju sagledavanja dosljednosti poštovanja pravila predstavljanja, metodom uzorka, vršena je kontrola primjene pravilnika AEMa i za emitere koji nijesu usvojili posebna pravila medijskog predstavljanja.

“Od ukupnog medijskog predstavljanja, 76% se odnosilo na medijsko predstavljanje za parlamentarne izbore, a 24% na medijsko predstavljanje za izbore odbornika u svih pet opština u kojima su bili raspisani izbori. Posmatrajući medijsko predstavljanje za izbore u lokalnim parlamentima, jedino je predstavljanje za izbore u Budvi imalo značajnije učešće (14%)”, saopštili su iz AEM.

U izvještaju se navodi da je najviše medijskog predstavljanja, nezavisno od vrste, emitovano na programu Televizije Vijesti (18%), TV A1 (14%), TVCG1 (12%) i na programu Televizije Budva (12%).

U programu TV Novi i TV Teuta emitovano je 7%, a u programu TVCG2 – 6%. Sve ostale posmatrane televizijske stanice su pojedinačno imale učešče manje od 5%.