10-12-2019

Nakon 13 godina formirana MZ Sveti Stefan

Na juče održanom Zboru mještana Svetog Stefana, Pržna, Blizikuća, Podlička, Vrijesna, Kamenova, Tudorovića, Kuljača, Novoselja, Čelobrda, Vojnića, Divanovića, Đenaša, Vrba i Rađenovića u hotelu Maestral, nakon 13 godina je formirana Mjesna zajednica Sveti Stefan.

Nakon 13 godina formirana MZ Sveti Stefan | Radio Televizija Budva

Zbor, kome je prisustvovalo preko 110 građana, održan je na inicijativu predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića.

Nakon organizovanja MZ Sveti Stefan prvi i najurgentniji zadatak će biti rješenje problema sa izgradnjom i sječom borova u Miločerskom parku.

"Sada kad smo i zvanično organizovani kao MZ "Sveti Stefan" nakon punih 13 godina nepostojanja, prvo želimo da se zahvalimo predsjedniku Opštine Budva koji je sazvao ovaj Zbor gradjana, predsjedniku SO Krstu Radoviću, koji je svojim prisustvom dao podršku u formiranju MZ kao i Sekretarijatu za lokalnu samupravu koja je radila i doprinjela najviše na odluci o formiranju MZ", saopšteno je iz novoformirane MZ Sveti Stefan.

Kada su u pitanju planirane aktivnosti u narednom periodu, u prvom redu ističu zahtijev ka Adriatic Properties-u, kojim će, kako dodaju, tražiti kao MZ "Sveti Stefan" da im predstave idejno riješenje i projekat na koji su dobili saglasnost od Drzavnog arhitekte Duška Vuksanovića kao i saglasnosti Vlade Crne Gore.

"Ukoliko to odbiju mi ćemo u narednih 10 dana se organozovati i zatvoriti put kroz Miločer. Ukoliko nam prezentuju i pokažu da se radi isključivo o hotelu sa 5 zvjezdica mi ćemo tražiti garanciju u vidu potpisa predsjednika Vlade Duska Markovića, odgovornog lica u HG Budvanskoj rivijeri kao i investitora, odnosno firme Adriatic Properties jer im nakon svega ne vjerujemo a posebno ne nakon iznijetih bilansa ove firme da je poslovala sa gubitkom od 77 miliona što samo po sebi ukazuje na izgradnju stanova za tržiste jer kao sto je poznato hotel nije isplativa investicija za kratki period, dakle njihovu odgovornost ćemo tražiti u smislu - ako i jedna vila ili stan se izgradi za tržište da se istog trenutka poruši o njihovom ličnom trošku a oni da budu procesuirani od tužilastva i sudstva", poručili su iz MZ.

Takodje, kako ističu, njihove aktivnosti će se odnositi i na pristupačnost svim plažama na teritoriji ove MZ jer od toga zavisi egzistencija mještana.

"Po prvi put u proteklih 13 godina moći ćemo da apliciramo za sredstva investiranja od Opštine Budva i Sekretarijata za investicije. Dakle, igralište za djecu, ambulanta, rekonstrukcija kancelarije MZ, rekonstrukcija kapele, putna infrastruktura, autobuska stajališta, kontejnerska mjesta kao i kapitalne projekte poput staze Lungo mare i mnogi drugi. Tražićemo od nadležnih u Opštini i sve što posjeduje MZ od imovine kao i da li ima naslijedjenih dugovanja i obaveza iz predhodnog perioda ali i obaveze koje Opština ima za ovih 13 godina prema MZ!", zaključuju u saopštenju.

Na jučerašnjem Zboru izbran je Savjet Mjesne zajednice, koji će činiti Vladislav Mitrović, Dragana Kažanegra, Srđan Kuljača, Kristijan Mitrović, Tijana Rađenović, Mirjana Vlatković, Đorđe Đurašević, Igor Đurašević, Ilija Mitrović, Mladen Kažanegra i Blažo Rađenović.

Nadzorni odbor Mjesne zajednice činiće Ognjen Kažanegra, Dragan Mitrović i Petar Kentera.

Odabir predsjednika biće održan naknadno, a do tada će ovu mjesnu zajednicu predstavljati Nemanja Kuljača.