04-02-2015

Naplaćuju ambalažu suprotno zakonu

Ambalaža u kojoj se pakuju prehrambeni proizvodi po Zakonu o zaštiti potrošača ne smije biti naplaćena, iako to rade naši trgovci. Kupac treba da plati samo proizvod koji kupuje, saopštila je za Pobjedu direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević.

Naplaćuju ambalažu suprotno zakonu | Radio Televizija Budva

Težina veće plastične kutije je 26, a manje 12 grama. U slučaju kupovine „topolinog kulena“, na primjer, to iznosi 44 centa.

Uz to, u prodavnicama se pilići pakovani u kutije od stiropora vagaju zajedno sa ambalažom i naplaćuju, kao i gotova jela koja se pripremaju i prodaju u boljim marketima. U prodavnicama zdrave hrane uredno sa zdravom salatom po istoj cijeni naplate i nezdravu plastičnu kutiju ili čašu.

„Po zakonu, prodavci bi trebalo da izmjere ambalažu, bilo da je plastična kutija ili papir i da tu gramažu ne naplaćuju. Upravo je, međutim, u trgovinama suprotno, jer su trgovci pronašli još jedan način da zakinu kupce. Čudno je što do sada nijesmo imali primjedbe građana vezano za ambalažu“, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima kod plastične ambalaže nameće se i još jedno pitanje, a to je štetnost, posebno plastičnih kutija koje su malo ulubljene, jer su to izvori bakterija.