18-01-2020

Narodna vjerovanja za Bogojavljenje: U ponoć se otvara nebo za ispunjenje želja

Pravoslavni vjernici sjutra obilježavaju Bogojavljenje, dan kada se praznuje Isusovo krštenje na rijeci Jordan. Kako spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Narodna vjerovanja za Bogojavljenje: U ponoć se otvara nebo za ispunjenje želja | Radio Televizija Budva

U moru različitih običaja i vjerovanja, jedno se izdvaja kao omiljeno, i koje će, čini se, najduže i opstati: Na bogojavljensku noć sve je moguće.

Tako, u ponoć, između 18. i 19. januara, potrebno je gledati u noćno nebo i uhvatiti momenat kada se ono "otvara". Tada, svaka želja može biti ispunjena. Ali, potrebno je zamisliti samo jednu, precizno definisanu, i onda su čuda moguća.

Otvaranje nebesa

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, vjeruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se vjeruje da će se sigurno ostvariti.

Ogledalce ispod jastuka

Običaj je da neudate djevojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se vjeruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

Voda sa izvora

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade djevojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu:

"Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive".

Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegdje se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sjekire, jer se vjeruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

Plivanje za krst

U rijeku se baca Časni Krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog maldića koji prvi dopliva do njega vjeruje se da će imati sreće tokom cijele godine.

Predskazanje vremena

Običaj je negdje da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snijega, vjeruje se da će godina biti rodna, a vedro vrijeme najavljuje sušnu godinu.