24-01-2018

Ne može se povećati minimalna zarade

Povećanje minimalne zarade bez smanjenja opterećenja poslodavaca trenutno nije održiva i ekonomski opravdana opcija, jer bi mogla dovesti u pitanje opstanak velikog broja crnogorskih preduzeća, kazao je šef Sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju Unije poslodavaca (UPCG), Mirza Mulešković.

Ne može se povećati minimalna zarade | Radio Televizija Budva

On je rekao da je veoma teško očekivati od privrednika povećanje prihoda koji bi pomogli rješavanju visokih nameta, naročito zbog nedavnog uvećanja opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na 21 odsto, koja obuhvata najveći dio ulaznih troškova, poput povećanja cijene električne energije, goriva i uvođenja i povećanje akciza.

Mulešković je dodao da UPCG, kao reprezentativni zastupnik privrede, neće prihvatiti povećanje minimalne zarade ukoliko se ne otvori i pitanje promjene metodologije obračuna plata.

Minimalna zarada u Crnoj Gori najniža je u regionu i iznosi 193 eura, dok sindikalci zahtijevaju njeno povećanje na 250 eura. Međutim, to bi prema procjenama Vlade stvorilo trošak poslodavcima u iznosu od 40 miliona eura.

Mulešković je za Dnevne novine kazao da je, i pored toga što je minimalna zarada u Crnoj Gori među najnižima u regionu, opterećenje poslodavaca je veliko.

"U medijima se spekuliše o apsolutnim iznosima minimalne zarade u Crnoj Gori i regionu i iznose se poređenja sa prosječnim zaradama, a niko ne govori o tome koliko je opterećenje na minimalne zarade. U Crnoj Gori visina opterećenja na minimalnu zaradu iznosi 49,2 odsto, u Hrvatskoj 24,9 odsto, Srbiji 34,5 odsto, Sloveniji 43,4 odsto i Bosni i Hercegovini 44,8 odsto", zaključio je Mulešković.