09-07-2020

Ništa od zajedničke liste opozicije

Predstavnici parlamentarnih opozicionih partija nijesu danas uspjeli da postignu dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ništa od zajedničke liste opozicije | Radio Televizija Budva

Foto: Pobjeda
Nakon višečasovnih razgovora Demokratski front je napustio sastanak i optužio Građanski pokret URA da je razbio ideju jedinstvene opozicione liste.

URA je predlagala da na listi budu samo nezavisni intelektualci, poput nevladinog sektora i predstavnici slobodnih medija.

Ostalim učesnici sastanka taj prijedlog je bio neprihvatljiv.

Potpredsjednik Demokrastke Crne Gore Dragan Krapović kazao je da nije bilo dogovora oko jedinstvene liste. On je svi učesnicima na predstojećim izborima poželio sreću.

"Nećemo tražiti krivce među učesnicima sastanka", kazao je Krapović.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je kazao da je Front uložio sve napore da se oformi zajednička lista, ali do dogovora nije došlo.

"Bilo je stranaka koje su postavljale određene uslove, bilo je stranaka koje su bezuslovno bile za zajedničku listu, među njima je i Demokratski front. Imali smo dva uslova koja je postavila Demokratska Crna Gora, vrlo neprijatna za nas jer su se ticala suverenog odlučivanja o svojim mandatima i ljudima koji će da predstavljaju DF", kazao je Radunović nakon završetka sastanka.

Podsjećamo, Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je danas u parlamentu da je taj politički savez spreman da ispuni uslove koje je predložio lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, a to je da opozicioni lideri ne budu na zajedničkoj izbornoj listi.

Bečić je izjavio je da je spreman da ne bude na jedinstvenoj poslaničkoj listi opozicije, ako su na isto spremni svi ostali opozicioni lideri, kao i svi oni koji imaju tri i više poslaničkih mandata.

Radunović je kazao da "prošireni uslovi" koje je saopštio Bečić najviše targetiraju DF, ali da su ih ipak prihvatili.

"Čak smo predložili da ni jedan poslanik trenutnog parlamenta ne bude na listama. Da na njoj budu potpuno novi ljudi", istakao je Radunović.

On je poručio da je DF otvoren za razgovore sa svima koji žele da budu alternativa DPS-u.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da je ta partija bila spremna da prihvati svaki zahtjev zarad formiranja jedinstvene liste.

"Čast bi mi bila da podržim takvu listu, čak i ako ne budem na njoj", kazao je Danilović.