13-11-2020

Nove mjere: Zabranjeno kretanje od 21 do 5 sati ujutru, zabranjen međugradski saobraćaj vikendom...

Nacionalno koordinaciono tijelo na današnjoj pres konferenciji predstavlja mjere za cijelu Crnu Goru.


Krapović novi šef NKT, Foto: Printscreen

IJZ predlaže sljedeće mjere za cijelu državu od 15. novemra do 1. decembra

1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke - obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru.

3. Zabrana teritorijalnog kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć, izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika.

6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.

7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom, osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova.

8. Rad fitnes centara za rekreativce - uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.

9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za osobe koje nisu članovi istog domaćinstva.


Simović podnio ostavku, Hrapović na čelu NKT

Milutin Simović podnio ostavku na mjesto predsjednika NKT-a, i vodiće ga Hrapović, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji.

"Kolega Simović dao veliki doprinos. Rezultati naše države i društva bili sjajni u prvom talasu. Recept za uspjeh je bio strah od virusa i restriktivne mjere. Imali smo kasnije opuštanje što je razumljivo. Jasno je da poslije zatvaranja, nedvosmisleno je opravdana potreba za vraćanje u normalne tokove života. Sa popuštanjem restriktivnih mjera desilo se i selektivno otvaranje granica i određenih ekonomskih aktivnosti", kazao Hrapović, prenosi FOS Media.

"U situaciji velike transmisije semafori su dali rezultate ali ne koliko jetrebalo jer ako neko kad se u njegovom gradu zatvore lokali ode u drugi grad, nismo postigli ništa. Od šampiona u prvom talasu, sada smo u nepovoljnoj situaciji", dodao je on.

"Svjedoci smo žrtve zdravstvenih radnika. Razumijem da je svima teško i da svako od nas zna nekoga ko je zaražen ili bio zaražen virusom korona. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Ogroman broj naših građana takođe preuzima posao naših kolega dok su oni na liječenju", kazao je Hrapović.