11-09-2019

O značaju razvoja vazdušnog saobraćaja na EASA forumu u Budvi

Crna Gora je zemlja domaćin sedmog Foruma o međunarodnoj saradnji, koji organizuje jedna od vodećih institucija u oblasti civilnog vazduhoplovstva, Agencija Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) u hotelu Maestral u Budvi.

O značaju razvoja vazdušnog saobraćaja  na EASA forumu u Budvi | Radio Televizija Budva

Crna Gora postala je ravnopravan i uvažen partner u međunarodnim vazduhoplovnim asocijacijama, u čemu joj je pomogla Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) kao sistemska osnova funkcionisanja civilnog vazdušnog saobraćaja, ocijenio je direktor ACV-a Dragan Đurović.

On je na trodnevnom Forumu o međunarodnoj saradnji, koji je počeo juče, podsjetio da je usvojeno više od 130 normativnih akata, kojim su u crnogorski pravni sistem implementirani propisi Evropske unije u oblasti vazdušnog saobraćaja.

„Agencija za civilno vazduhoplovstvo kao sistemska osnova funkcionisanja civilnog vazdušnog saobraćaja, za deceniju postojanja učinila je da Crna Gora postane ravnopravan i uvažen partner u međunarodnim vazduhoplovnim asocijacijama“, kazao je Đurović.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović se govorio je o značaju razvoja vazdušnog saobraćaja u kontekstu Crne Gore kao turističke destinacije.

“Znamo da je saobraćaj važna karika u razvoju punih turističkih potencijala, a posebno je važan vazdušni saobraćaj, kao najbrže rastući vid transporta. Pri tom, ne mislim samo na avio dostupnost i otvorenost, već takođe i na sigurnost i bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori“, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima u toj sferi veliku ulogu ima domaćin Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čijim naporima imamo respektabilnu vazduhoplovnu vlast.

Izvršni direktor EASA Patrik Ki kazao je da to što se Forum prvi put održava u državi na Zapadnom Balkanu, dokaz je važnosti i značaja koji ta agencija posvećuje tom regionu.

„Nalazimo se na raskršću, jer se trenutno dešava mnogo promjena u vazduhoplovstu. Nedavne nesreće sa vazduhoplovom Boing 737 uticale su na povjerenje javnosti u vazduhoplovstvo“, kazao je Ki.

On je dodao da je drugo važno pitanje kojim se bave održivost i zaštita životne sredine, jer u Evropi čak postoje kampanje koje osuđuju letenje avionom, zbog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Za sva ova pitanja, kako je rekao, veliki značaj imaće međunarodna i regionalna saradnja svih vazduhoplovnih subjekata.

Učesnici Foruma koji se održava u Budvi, njih oko 100, predstavnici su vazduhoplovnih vlasti iz 47 država i tokom tri dana baviće se brojnim temama iz vazduhoplovstva, kao što su porast vazdušnog saobraćaja, ispunjavanje ekoloških zahtjeva i zadržavanje povjerenja javnosti u sigurnost tog saobraćaja.