10-10-2020

Oboljeli od gripa imaju manju šansu da obole od korone

Osobe oboljele od gripa su u manjem riziku da budu inficirane i sa novim koronavirusom u odnosu na one koji nijesu oboljeli od gripa, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Oboljeli od gripa imaju manju šansu da obole od korone | Radio Televizija Budva


Foto: IJZ

Iz IJZ su naveli da se isporuka vakcina za sezonski grip očekuje u drugoj polovini oktobra, a naručena je 31 hiljada doza.

Navodi se da je prošle godine Montefarm raspolagao sa 22,7 hiljada doza, a ove je naručeno 8,3 hiljade više zbog mogućih istovremenih infekcija sezonskog gripa i epidemije koronavirusa, što su pokazale studije sprovedene na sjevernoj hemisferi na samom početku pandemije u martu.

“Rezultati ovih studija, iako sprovedene na relativno malom uzorku pacijenata, ukazuju na jasno uvećan rizik (gotovo duplo) od umiranja kod onih pacijenata koji su imali istovremenu infekciju sa dva virusa nego infekciju samo sa novim koronavirusom”, saopšteno je Pobjedi iz IJZ.

Epidemiolozi IJZ objasnili su da postoje naučna razmatranja koja ukazuju da se različiti mikroorganizmi, a posebno virusi „takmiče“ za životni prostor, što znači da ljudi koji obole od gripa imaju manju šansu da se inficiraju koronom.

“Rezultati ovih studija ukazuju da je rizik da osobe oboljele od gripa budu inficirane i sa novim koronavirusom nešto niži u odnosu na one koji nijesu oboljeli od gripa ali značaj ovih dokaza i istraživanja je ograničen”, naveli su iz IJZ.

Epidemiolozi su kazali da ova godina nije vrijeme kada treba „iskušavati sreću“ i stvarati mogućnosti da se inficiramo, posebno kada za grip imamo učinkovitu mjeru specifične prevencije kao što je vakcinacija.


(MINA News)