30-04-2018

Odbor formiran sa isključivom namjerom da se proslavi jubilej

Iz Odbora za proslavu oslobođenja Budve obratili su se javnosti zbog teksta u više dnevnih novina, iako su kako navode, pri stavu koji su više puta ponavljali zadnjih dana - Odbor je formiran sa isključivom namjerom da se građani Budve okupe u proslavi možda najvažnijeg jubileja koje se u našem gradu slavi u poslednjih 50 godina.

Odbor formiran sa isključivom namjerom da se proslavi jubilej | Radio Televizija Budva

"Upravo sa tom željom svi članovi, iz velike većine partija koje čine vlast u Budvi ali i nestranačke ličnosti, su u suštini i sabrani; dakle imenovani su zbog jasno izraženog prihvatanja da učestvuju u proslavi, da se okupe u zajedništvu i da rade shodno svom znanju i moćima na programu kojim se obilježava najveći od svih jubileja - 100 godina od pobjede u I svjetskom ratu nad mnogo jačim neprijateljem", navode iz tog Odbora.

"Budva je, dobro je poznato, upravo tog dana, 8. novembra koji se slavi, skinula vjekovni jaram okupatora tako da dalje ne treba govoriti o oslobođenju i ujedinjenju sa krajnjim ciljem okupljanja svih južno slovenskih naroda što je ubrzo potom i uslijedilo. Kraj stotina godina okupacije je dobar razlog za organizovanje niz svečanosti i ništa ne smije da nam stane na put toj gotovo svetoj obavezi!

Zaboravlja se uporno u javnosti da je vlast u Budvi jos 2004. godine donijela Odluku o uspostavljanju dana oslobođenja Budve u I sv. ratu i od tada je 8. novembar zvanični praznik. To su učinile gotovo sve partije i činioci koji i danas vrše vlast u Budvi sa liste koju je predvodio Dr Slobodan Krapović a tek dolaskom na vlast nove koalicije- DPS - SDP, taj praznik je na volšeban i sraman način ukinut!", istakli su oni.

"Moramo da istaknemo da se u tekstovima koji prije svega imaju senzacionalistički karakter govori o tajnama, o prikrivenim izbacivanjima članova i tako redom. Ređaju se optužbe koje u mnogome liče na uvrede i mržnju koju prema Odboru za proslavu šalje grupa u kojoj prednjači Crnogorski pokret koji je pored krivične prijave na račun radnji Odbora danas podnio i novu prijavu protiv cijele Mitropolije primorske i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Poklapaju se riječi i citiraju iste rečenice u saopštenjima Crnogorskog pokreta koji mrzi sve što ima veze sa srpskim naslijeđem i lokalne vladajuće partije u Budvi što je samo po sebi poražavajuće", navode iz Odbora u saopštenju.

"Porazno je takođe i nečasno da u hajci protiv predsjednika SO Budva i članova Odbora učestvuje i upravo isti taj pomenuti dio lokalne vlasti koji, kako se pokazuje ovih dana, ne preza od podmetanja i iznošenja niza optužbi i uvreda iz razloga koji nisu poznati Odboru i njegovim članovima!

Istina je da se potkrao prosti administrativni propust jer je na zahtjev dijela aktuelne vlasti koji datira iz marta mjeseca a sa ciljem da se upravo uspostavi zajedništvo i jedinstvo u proslavi samo jedan od 17 članova podnio ostavku o čemu postoji pismena dokumentacija nakon čega je Odluka o imenovanju logično promijenjena.

Tragično je i prema javnosti a naročito onom dijelu koji podržava vlast u Budvi što se moralni i lični čin ostavke, uslovljen upravo zahtjevima još tada upoznatih rukovodilaca lokalne partije koja vrši vlast u Budvi, koristi sada za podmetanja i optužbe na račun Odbora i predsjednika SO Budva Vujovića.

Ako razlozi za najnovije optužbe i mržnju koja se iskazuje prema onom što predstavlja i radi Odbor za proslavu leže u političkim smicalicama i goloj želi za opstankom u fotelji onda Odbor nije adresa kojoj se dalje treba obraćati.

Koristimo priliku da kao i svaki put do sad pozovemo sve u lokalnoj vlasti, ali i sve građane bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje da cijele ove godine neopterećeni dnevnom politikom proslavimo oslobođenje Budve nakon viševjekovnog jarma, pobjedu nad okupatorima koji su stotinama godina gušili slobodarski duh naroda ovog kraja te da se podsjetimo na slavne žrtve i herojstva naših predaka kojih je samo iz Budve i Grblja u I svjetskom ratu bilo preko 1200.
Sluzba za odnose sa javnoscu Odbora za proslavu", zaključuju iz Odbora za proslavu oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu.