Radio Televizija Budva
Radio Televizija Budva Dobre vibracije sa pjene od mora
 
Najnovije
Sve vijesti
Sve vijesti
Društvo, 05-08-2017

Oduzeto 325 kilograma dagnji, ribe i prstaca

Inspekcija za morsko ribarstvo koja se odnedavno nalazi u sastavu Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pojačala je kontrolu prodajnih i ugostiteljskih objekata u cilju sprječavanja nelegalnog izlova i prometa ribe i plodova mora što je rezultiralo oduzimanjem oko 325 kg ribe i morskih plodova.

Oduzeto 325 kilograma dagnji, ribe i prstaca

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, osim aktivnosti koje imaju u okviru djelovanja Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, inspektori za morsko ribarstvo sprovode redovnu kontrolu objekata i drugih mjesta na kojima se prodaje riba i morski plodovi, a koja je pojačana tokom turističke sezone."Samo u posljednjih deset dana kontrolom ugostiteljskih objekata i pijaca inspektori su pronašli ukupno 180 kg mušlji (dagnji) i oko 120 kilograma raznih vrsta morskih riba, koje potiču iz nelegalnog ribolova", navode u saopštenju.Kako su kazali iz Ministarstva, inspekcijskim aktivnostima u ugostiteljskim objektima spriječen je promet i određene količine prstaca, školjke koja je zabranjena za izlov i promet.

"Procesuirano je nekoliko pravnih lica sa područja opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, kojima je oduzeto više od 25 kg prstaca. U istom periodu, zbog neprijavljenog, odnosno nelegalnog ronjenja procesuirana su dva fizička lica. Jednom je oduzet komplet za ronjenje (odijelo, boce, maska, peraje, kao i jedna podvodna puška), dok je drugom licu oduzeto i u more vraćeno 10 komada palastura - vrste školjki koje su, takođe, zaštićene i čije je sakupljanje zakonom zabra njeno. Ukupno su podnešena četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajnim nalozima novčano je kažnjeno 11 subjekata kontrole", navode u saopštenju.Inspekcija za morsko ribarstvo nastaviće kontrole nesmanjenim intenzitetom, na području cijelog primorja, ali i u drugim djelovima Crne Gore gdje se nude riba i morski plodovi.

Kako je istaknuto iz Ministarstva, cilj je da potrošači i turisti u ponudi imaju zdravstveno bezbjedne proizvode, izlovljene na zakonit način, ribaricama registrovanih profesionalnih ribara na moru, ali i zaštita morskog biodiverziteta koji ugrožavaju nelegalne aktivnosti.

Podijeli ovaj članak

Imate komentar?