11-08-2020

Omladinskim aktivizom protiv savremenih izazaova

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 12. avgusta - Međunarodnog dana mladih, poziva nadležne institucije u oblasti zaštite i unaprijeđenja položaja mladih da u doba globalnih izazova i pojačanog zdravstvenog rizika osmisle dodatne načine suštinskog uključenja mladih u društveno-političke procese, ali uz sprječavanje zloupotrebe mladih zarada partikularnih i partijskih interesa.


Koordinatorka programa Aktivno građanstvo Željka Ćetković ocijenila je da su veliki globalni izazovi, poput Kovid-19 pandemije, uticali i na pogoršanje položaja mladih u Crnoj Gori.

"Uslijed ekonomske pogođenosti uslužnog i turističkog sektora i nemogućnosti putovanja u inostranstvo radi usavršavanja i sticanja radnog iskustva značajano je porasla i nezapošljenost mladih. Takođe, kvalitet obrazovanja ozbiljno je erodiran zbog elektronske nastave, a što će imati implikacije na dalji lični i profesionalni razvoj mladih. Treba naglastiti da ovakav tip nastave produbljuje i socijalni jaz između dobrostojećih, sa jedne strane, i siromašnijih grupa mladih, sa druge strane, koji nemaju pristup internetu i pratećim alatkama te nijesu u prilici da dobiju ni adekvatno obrazovanje u tom obliku", kazala je Ćetović.

Ona smatra da i mentalno zdravlje mladih u ovim okolnostima trpi pojačane pritiske zbog prolongiranih mjera zdravstvenog opreza, izolacije i stresa.

f
Foto: CGO
"Sve zajedno ovo vodi većem stepenu uznemirenosti i anksioznosti kod mladih, a to pojačava i socio-ekonomska neizvjesnost. Stoga je više nego ikada potrebno uključiti mlade u društveno-političke procese i procese donošenja odluka i osnažiti omladinski aktivizam kao način izražaja mladih i uticaja na društvo i procese koji ih se tiču", kazala je Ćetković.

U godini parlamentarnih i lokalnih izbora, CGO upozorava na potrebu prevencije zloupotrebe mladih u političko-izborne svrhe.

"Pritisnuti sopstvenim životnim tranzicijama, prelaskom u svijet odraslih, traženjem posla i stambene sigurnosti, COVID19 neizvjesnostima, složenom političkom situacijom i predstojećim izborima, mladima se moraju stvoriti filteri za prevazilaženje ovih izazova. Jačanje omladinskg aktivizma i učešća mladih u društveno-političkim procesima i procesima donošena odluka doprinijeće smanjenju demokratskog deficita vlasti, doprinijeti boljim i održivijim politikama i ojačati povjerenje mladih u institucije, kako se navodi i u ovogodišnjoj izjavi Ujedinjenih nacija povodom Međunarodnog dana mladih", navodi se u saopštenju CGO.

Iz te NVO podsjećaju da se Međunarodni dan mladih obilježava od 12. avgusta 1999, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a na bazi preporuka sa Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade u Lisabonu, održane 1998. godine.