11-07-2018

Orijen registrovan kao zaštićeno područje

Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode.

Orijen registrovan kao zaštićeno područje | Radio Televizija Budva

Prva inicijativa da se prirodno bogatstvo te planine zaštiti pokrenuta je prije više od pet decenija.

Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović kazala je da je zaštićeno više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela planine Orjen.

"Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa", rekla je Vitorović na konferenciji za novinare.

Ona je pojasnila da je Agencija sprovela neophodne aktivnosti da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodič i svi koraci koji su u skladu sa regulativama.

Goran Komar je govorio o prirodnim vrijednostima Orjena i razlozima zbog kojih je taj planinski prostor morao i mnogo ranije da bude formalno zaštićen.

Kako je naveo, taj događaj rezultat je rada tokom skoro dva vijeka bavljenja Orjenom, kako kroz izučavanje prirodnih vrijednosti, tako i kroz popularizaciju planine.

On se zahvalio brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe da najširem krugu ljudi.