04-03-2020

Otvoren "Neboder za ptice" u Rijeci

Pored Dvorane kulture "Joga u svakodnevnom životu" i Dharma hostela na Pećinama u Rijeci u subotu je otvorena skulptura-instalacija "Neboder za ptice", javlja N1 Zagreb. Riječ je o djelu beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta, nastalog u sklopu Doba moći, sastavnog dijela programa Evropske prijestolnice kulture.

Otvoren

Foto: MMSU

To je metalni i drveni objekat visine 11 metara, u kojem je na 20 "spratova" raspoređeno 160 kućica za ptice vrapčarke (pjevačice). Instalacija je dio ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru "Izvrnuti džep" Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, koja obuhvata postavljanje skulptura, instalacija, murala i sličnih radova, a trajaće do novembra u Rijeci.

Kako je tokom otvaranja istakla kustos MMSU-a Nataša Šuković, riječ je o duhovitom i ironičnom radu, u kojem se spaja naizgled nespojivo - kućice za ptice i neboder.

Ovaj toranj postavljen je u međuodnos s obližnjim dimnjakom nekadašnjeg fabričkog pogona "Vulkan", u čijem krugu se nalazi lokacija instalacije, potom stambenim neboderom na Plumbumu, ali i poslovnim neboderom, koji je od izgradnje ostao prazan. Oba se nalaze u blizini "Nebodera za ptice". Ostaje da se sačeka priželjkivano useljenje ptica u kućice u neboderu, kazala je.


Foto:Emica Elvedji/PIXSELL

Autor Vladimir Perić Talent iz Beograda istakao je za N1 Zagreb da je sličnu skulpturu "nebodera za ptice" prvi put uradio u Austriji 2003. godine, pored fabrike za proizvodnju luksuznih kuća od drveta, u okviru međunarodnog umjetničkog simpozijuma na kojem su umjetnici na raspolaganju imali sve proizvodne kapacitete i materijale fabrike. U tom neboderu, takođe sa 160 kućica, sljedeće jeseni se uselilo sedam parova sjenica, a sad ih je deset, rekao je Perić.

Vladimir Perić (1962.) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Njegov rad pluralističkog izraza pripada konceptualnoj umjetnosti i prepoznatljiv je na raznim umjetničkim poljima: u muzici, u vizuelnoj umjetnosti – grafici i grafičkom dizajnu, fotografiji, te u likovnoj umjetnosti u kojoj se izražava u formi instalacija, objekata i ready-made objekata. Do sada je izlagao na šezdesetak samostalnih te više od 200 grupnih izložbi. 2013. godine bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu.

Izvor: N1 Zagreb