12-10-2018

"Otvoreni Dani nauke" u Drugoj osnovnoj školi

U okviru manifestacije Otvoreni dani nauke u četvrtak juče je u holu JU "Druga osnovna škola" održana je micro:bit radionica.

Radionicu su vodili učenici škole, članovi micro:bit sekcije, koja je formirana i otpočela sa radom u februaru 2018. godine, nakon obuke nastavnika u okviru projekta British Councila-a "Škola za 21.vijek".

Preko nekoliko računara povezanih sa video bimom posjetioci su bili u prilici da vide kako se programira uz pomoć micro:bit uređaja. Radionici su prisustvovali učenici osnovnih škola sa teritorije Opštine Budva, zainteresovani nastavnici i pojedinci.

Nakon radionice uslijedio je okrugli sto na temu "Razvoj digitalne pismenosti i učenje programiranja u osnovnim školama kao odgovor na potrebe savremenog društva".

Tokom diskusije predstavljene su mogućnosti za razvoj vještina za 21.vijek u osnovnoj školi. Razvijanje digitalne pismenosti, podsticanje algoritamskog načina razmišljanja i vještina programiranja u osnovnoj školi u crnogorskim školama organizuje se uz podršku Britanskog savjeta u okviru "Škole za 21.vijek".

Ovim projektom se potrebe mladih u perspektivi budućnosti digitalnih tehnologija uspješno usklađuju sa savremenim obrazovnim sistemom u Crnoj Gori.