10-07-2019

Ove godine 620 licenciranih spasilaca na vodi

Zakupci crnogorskih plaža ove sezone na raspolaganju imaju 620 licenciranih spasilaca na vodi, saopšteno je iz Crvenog krsta.

Ove godine 620 licenciranih spasilaca na vodi | Radio Televizija Budva

Kako se navodi, ta organizacija organizovala je četiri obuke za spasioce na u maju i junu i obezbijedila 12 termina za ovjeru postojećih licenci za ovu godinu.

“Danas je zakupcima crnogorskih plaža na raspolaganju ukupno 620 licenciranih spasilaca na vodi za tekuću kupališnu sezonu”, kazali su iz Crvenog krsta.

Kako su naveli, na kursevima su obučena 142 nova spasioca, dok je 478 postojećih uspješno prošlo provjere i ovjerilo licence.

Iz Crvenog krsta rekli su da je ove godine povećan broj obučenih spasilaca, što znači da postoji i veća zainteresovanost za taj vid profesije.

Crveni krst Crne Gore je član Međunarodne federacije za spašavanje na vodi (ILS-e), pa je program obuke usklađen sa svim evropskim i svjetskim standardima.

Iz te organizacije kazali su da su se i u ovoj sezoni praktični dio obuke i ispiti organizovani po međunarodno usklađenim normama, koje su se primjenjivale na ispitima za ovjeru licenci i na obukama novih spasilaca na vodi.

“Provjera je pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti uključivala i znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a, odnosno reanimacije”, dodaje se u saopštenju.

Koordinator programa Spasilaštvo na vodi u Crvenom krstu, Ivan Terzić, kazao je da, iako su kroz proces ovjera licenci i obuka novih kandidata obezbijedili zadovoljavajući broj spasilaca za angažman tokom tursitičke sezone, ta organizacija kontinuirano prati potrebe turističke privrede.

“Tako smo u petak organizovali dodatnu provjeru za one spasioce koji nijesu uspjeli da ovjere licencu u prethodnim terminima. Pored toga, organizujemo i dodatnu obuku, koja počinje u četvrtak, čime ćemo zaokružiti aktivnosti za ovu godinu", naveo je on.

Iz Crvenog krsta su podsjetili da su Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta propisani uslovi za organizaciju spasilačke službe na svim uređenim i izgrađenim kupalištima.

“Spasilačka služba mora biti organizovana od najmanje jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje legitimaciju važeću za tekuću godinu na svakih 50 metara dužine obale u julu i avgustu, odnosno na svakih 100 metara dužine obale u ostalim mjesecima”, navodi se u tom pravilniku.

Crveni krst je obuku spasilaca organizovao u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.