20-09-2020

Ove nacije najviše rade: A kako se rangira Crna Gora?

Azija odnosi pobjedu, dok se otprilike najmanje rade u EU...

Ove nacije najviše rade: A kako se rangira Crna Gora? | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Pixabay

Na štetu radnika, a u korist poslodavaca - prošlo je vrijeme kada je postojalo striktno radno vrijeme, barem kada govorimo o privatnom sektoru. Ostajanje na poslu nakon isteka radnog vremena se često podrazumijeva, iako tako nešto ne stoji u ugovoru koji je zaposleni potpisao.

Vremenom je svuda u svijetu, pa i kod nas, došlo do rasta u radu, ne samo nakon radnog vremena, već i vikendom, a posebno subotom. U 2019. su, na primjer, veći udio zaposlenih koji rade i subotom imale Crna Gora, Turska, Sjeverna Makedonija i Grčka, a veći udko žena koje rade tim danom imale su Turska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Kakva je situacija u svijetu, gdje se najviše radi? Prema analizi sajta ourworldindata.org, na godišnjem nivou se najviše radi u Kambodži i Bangladešu (2.400h), ispod su Vijetnam, Pakistan, Tajland, Malezija, a onda idu Indija, Južna Afrika i Hong Kong, sa 2.200 sati tokom 12 mjeseci.

Između 2.200 i 2.000 radnih sati godišnje bilježe Meksiko, Južna Koreja, Filipini, Šri Lanka, Indonezija, Poljska, Rusija. U opsegu od 1.800 do 2.000h, nabrojani u odnosu na to gdje se najviše radi, jesu: Malta, Letonija, Izrael, Sveta Lucija (Karibi), Island, Jermenija, Turska, Kipar, Irska.

Na samoj granici koja podrazumijeva 1.800 sati rada godišnje nalaze se zemlje kao što su SAD, Argentina, Kolumbija, Češka, a odmah ispod su Japan, Brazila, Španija, Velika Britanija. U Bugarskoj i Švedskoj se radi oko 1.700 sati godišnje, a 1.600 sati u Švedskoj i Urugvaju.

Ako se pomjerimo korak ispod dolazimo do 1.500h rada za 12 mjeseci, koliko se radi u Belgiji, Švajcarskoj Sloveniji. Za oko sto sati manje rade Luksemburžani i Francuzi, a otprilike 1.400 sati rade Holanđani i Njemci.

Na osnovu podataka, zaključujemo da se ipak najviše radi u Aziji. A kakav je gdje osjećaj ličnog zadovoljstva, u odnosu na mogućnosti i uslove života?

Skala koju je postavila pomenuta analitička firma ide od 0 do 10, ali niko nije dosegao vrhunac. Životom su najviše zadovoljni Norvežani koji su upisali sedmicu na skali, a odmah ispod njih su Kanada, Izrael, Kostarika i Australija. Potom slijede SAD i Belgija.

Slijede Brazil, Italija, Saudijska Arabija, Tajland, Japan. Negdje na sredini liste su Nigerija, Kina, Malezija, Hong Kong, Butan, Venecuela, a kako se spuštamo ka broju 4 - idu Indija, Uganda, Egipat. Najmanje su zadovoljni životom u Avganistanu.

Izvor: www.telegraf.rs