31-07-2020

Pacijenti i dalje ne prijavljuju kontakte, 25 hospitalizovanih u teškom stanju

Na današnjoj pres konferenciji NKT, načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica je upozorila na pojavu gdje zaraženi građani ne prijavljuju kontakte, čak ni među članovima porodice. Kako je saopštio pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević, 25 hospitalizovanih kovid pacijenata u teškom je stanju.


Foto: Screenshot

"Posljednjih dana nailazimo na probleme jer pozitivni pacijenti ukažu na mali broj kontakata. Nekada za kontakte ne prijave ni članove porodice. Imali smo i prijave za ljude koji kažu da su bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna. Naša je obaveza prema sebi, porodici i državi da kažemo kontakte. To je mjera koja kontroliše epidemijsko javljanje pa bih zamolila građane za odgovornost prema sebi, porodicama i društvu. Ko god se nađe u situaciji da bude pozitivan da prijavi kontakte", kazala je Medenica.

25 pacijenata u teškom stanju

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević saopštio je podatke o hospitalizovanim pacijentima.

"Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori oko 9,5% je hospitalizovano, ukupno 191. Od toga 28 u KCCG, u Baru 27, Beranama 62, Nikšiću 36, Brezoviku 24, Kodri 2, Pljevljima 7 i Rožajama 5".

Njih 25 je u teškom stanju a devet na određenoj potpori mehaničkog disanja, kazao je on. Dva na respirratoru ostali na drugim potporama disanja. Oni su životno ugroženi.

"Procenat od 1,2% je pacijenata u teškom stanju a oko 0,5% na asistiranoj ventilaciji. Imamo blažu kliničku sliku uopšteno govoreći ali to nam ne ddozvoljava da se opustimo. Zaista je nedopustivo da pacijenti sa pozitivnim simptomima ne prijavljuju kontakte. Apelujem na sve da budu savjesni i prijave sve svoje kontakte", rekao je Radojević.

Navodi da je trenutno pozitivno 89 zdravstvenih radnika, a njih 49 u samoizolaciji.

Osvrćući se na današnji apel ombudsmana, Medenica ističe da se radi na određenim preporukama za školu. "Još uvijek imamo vremena i javnost će se obavijestiti kakav će plan biti od septembra."

Zadnjih dana manji broj oboljelih

"Nesumnjivo je da imamo zadnjih dana manji broj oboljelih, a broj hospitalizovanih je konstantan. Nadam se da ćemo tokom sljedeće sedmice imati padove oboljelih na bolničkom liječenju. Vjerujem da će NKT imati to u vidu kada buude donosilo odluke za vrtiće i škole", poručuje Radojević.

Medenica je pojasnila nedoumice oko trajanja samoizolacije koja u Crnoj Gori traje 21 dan.

"Što se tiče protokola s obzirom da je došlo do preporuke od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i SZO, koje ukazuju na skraćenje samoizolacije i kontakata i oboljelih, s tim u vezi napravili smo radnu grupu i mislim da će možda i sjutra biti gotov protokol koji će izmijeniti plan i protokol koliko će vremena provesti u samoizolaciji. Samoizolacija je mjera koja kontroliše epidemiju i važno je da to svi znamo i prenosimo građanima da samoizolovanjem kontrolišemo epidemijsko javljanje", navela je ona i dodala:

"Svakog dana imamo nekog od ljudi koji se javi i zavisno od kapaciteta laboratorije prvo su nam hospitalizovane osobe u teškom stanju, osobe koje su kontakti i koje imaju simptome a imamo i kapacitete za građane koji idu van zemlje. Prvo one koji idu vani na liječenje. Pravimo plan kako da ukombinujemo i odradimo određen broj testova".


Izvor: FOS Media