12-12-2019

Papa: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori

Mitropolija crnogorsko-primorska je objavila da negativne posljedice Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

Papa: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/24info.mk

Kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava, navodi se na sajtu Mitropolije.

"Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa Crkvama i vjerskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine. Kao takvog prepoznale su ga i ostale pravoslavne Crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljeski Patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve", ističu iz Mitropolije.

Negativne posledice ovakvog teksta Zakona, kako dodaju, vidi i poglavar Rimokatoličke Crkve Papa Fracisko. On je odgovarajući na pismo njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja istakao da su primjedbe i zabrinutosti od strane Srpske Crkve razmotrene u Rimokatoličkoj Crkvi sa posebnom pažnjom.

„Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku Crkvu“, navodi se u odgovoru pape Franja.

U pismu se ističe da se državni sekretar, kardinal Pjetro Parolin lično obratio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću.

"Ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.


Foto: MCP

Zakon na dnevnom redu skupštine 24. decembra

Vlada Crne Gore je na sjednici 6. decembra usvojila tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sljedeće sjednice koja je zakazana za 24. decembar.

"Ovakva odluka Vlade očekivano je izazvala revolt, ne samo kod vjerujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu", navela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizuju molitveni crkveno-narodni sabor koji će se održati u Nikšiću 21. decembra 2019. godine, koji će biti nastavak onog Trojčindanskog iz juna ove godine kada se ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sabrao veliki broj građana Crne Gore.