11-08-2020

Pavlović: Budva će se 30. avgusta vratiti svojim građanima, a započeta obnova nastaviće se istim žarom

"Podsjetiću građane Opštine Budva, da je gradska uprava na čelu sa Demokratama uspjela da vrati preko 25 miliona eura dugova prethodnih uprava i ne stvarajući niti jedan novi euro duga, uspjeli smo ostvariti do tada nezamislivu stabilnost finansija Opštine", poručio je Pavlović.


"U periodu od 2017-2019. godine obavljao sam poslove načelnika Službe predsjednika Opštine Budva. Tokom tog perioda imao sam čast da učestvujem u finansijskoj, organizacionoj, infrastrukturnoj i u krajnjem, moralnoj obnovi opštine. Nakon inicijalnih blokada računa Opštine – kao rezultat loših i zakonski upitnih poslovnih aranžmana prethodne uprave, gradu je vraćen imidž respektabilnog domaćina, poslovnog partnera i još respektabilnijeg poslodavca", kazao je.


On je istakao da je vraćena redovnost u isplatama
zarada, koje su zaposleni konačno počeli da dobijaju bez i jednog jedinog dana zakašnjenja.

"Reklo bi se to je normalna stvar, međutim, zaposleni u Opštini Budva odlično znaju koliko je malo potrebno da normalno, zakonsko i redovno stanje, postane sve suprotno od toga. Potrebno je da se zaviori zastava OKG DPS Budva makar i na par nedelja i da sve normalno postane neka “nova normalnost” kao iz serijala “Zona sumraka”. Podsjetiću građane Opštine Budva, da je gradska uprava na čelu sa Demokratama uspjela da vrati preko 25 miliona eura dugova prethodnih uprava i ne stvarajući niti jedan novi euro duga, uspjeli smo ostvariti do tada nezamislivu stabilnost finansija Opštine. Kao odgovorni ljudi pokušali smo utvrditi iznos stvarnih troškova izvedenih radova i troškova poslovanja sada već famoznog društa za upravljanje otpadnim vodama WTE doo Budva, pogotovo imajući u vidu da je u pitanju dokazani koruptivni posao organizovan od strane kriminalne grupe koja je prethodno upravljala Opštinom Budva", navodi se u saopštenju.

Rezultat toga je kako je jazao, sačinjena nezavisna ekspertiza stručnjaka za problematiku otpadnih voda, gospodina Duhovnika iz Slovenije koja je prikazala realno stanje i realan trošak izvedenih radova i investicija na postrojenju, kao i troškove
održavanja, koji su bili znatno niži od onog što je WTE potraživao od Opštine Budva.

"Poslijedice pogubnog aranžamana sa WTE vidimo danas, kada smo svi zajedno, sa posebnim naglaskom na zaposlene u Opštini Budva, taoci jedne pogubne politike tadašnjeg rukovodstva Opštine i Vlade Crne Gore, na čelu sa DPS-om. I sada se okupacijom Opštine Budva pokušava izdejstvovati neko novo zaduženje koje će u krajnjem opet plaćati građani Budve. Takođe, u navedenom periodu je pokrenut ciklus infrastrukturnog obnavljanja i izgradnje koji je podrazumijevao izradu brojnih idejnih i glavnih projekata kao preduslov za obnovu gradske infrastrukture; izgradnju dječijih igrališta i javnih vježbališta; obnovu vodovodne i kanalizacione mreže; obnovu lokalne seoske i gradske saobraćajne infrastrukture i još mnogo toga", kazao je Pavlović.

On ističe da su Budvani neupitno svjedočili razvoju opštine Budva u prethodne četiri godine, istovremeno osjećajući kako se iz zagrljaja krupnog i često prljavog kapitala grad polako vraća njima.

"Nažalost, svjedoci su i kako taj isti proces može biti bezobzirno prekinut bahatom i nelegalnom intervencijom sila koje su nedavno osjetili i vidjeli kako građani Budve, tako i Crne Gore, ali i cijelog svijeta. Za naredni mandat planiramo da dodatno unaprijedimo lokalnu upravu, kako bi ona postala istinski, a ne deklarativni servis građana. U tom smislu je neophodna modernizacija građanskog biroa i potpuno stavljanje u funkciju sistema e-uprave. Olakšana komunikacija uprave i građana je bio prioritet i u mandatu koji ističe", navodi se u saopštenju.

Takođe kako je kazao, ono što nažalost nije dovršeno u ovom mandatu je i izrada popisa imovine Opštine Budva, što je
obaveza lokalnih samouprava Zakonom o državnoj imovini i Zakonom o račuvnodstvu u javnom sektoru.

"Nažalost, do sada nismo imali adekvatnu saradnju sa Upravom za imovinu, što je neophodan korak u procesu izrade popisa opštinske imovine. Dalje, planiramo da formiramo Direkciju za imovinu, koja bi na osnovu sačinjene baze nepokretnosti i pokretnosti u vlasništvu Opštine upravljala tom imovinom, na način što bi na osnovu jasno utvrđenih propisa i kriterijuma ustupala imovinu fizičkim i pravnim licima na besplatno korišćenje ili plasirala na tržište, bilo u vidu davanja u zakup, prodaje ili razmjene imovine. Konačno, neophodno je formirati i Direkciju za izgradnju i održavanje čija bi osnovna funkcija bila olakšavanje procedura i zakonito izbjegavanje postupka javnih nabavki za hitne i određene infrastrukturne radove, što bi u krajnjem znatno ubrzalo realizaciju investcija i održavanja gradske infrastrukture.

Kao odbornik i predstavnik Demokrata u lokalnom parlamentu ću se iskreno i doslijedno zalagati za ostvarenje našeg izbornog programa. A mi ćemo zajedno s ponosom istrajati do 30. avgusta kada će se Budva još jednom vratiti svojim građanima, a započeta obnova nastaviti sa istim žarom", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje, Zdravko Pavlović, kandidat za odbornike sa liste Dragan Krapović -Budva je naša nacija - Demokrate - Demokratske Crna Gora.