23-11-2019

Pedstavljanje monografije umjetnika Sava Pavlovića večeras u Modernoj galeriji

Povodom obilježavanja Dana Opštine Budva, predstavljanje monografije slikara, Sava Pavlovića, biće upriličeno večeras u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović", sa početkom u 18h."Ispred Opštine Budva obratiće se gospodin Krsto Radović, predsjednik Skupštine. Na promociji će govoriti mr Marin Ivanović – istoričar umjetnosti, Ljiljana Zeković – recezentkinja monografije, Ana Matić – likovna urednica, Savo Pavlović – umjetnik i mr Lucija Đurašković – glavna i odgovorna urednica, dok će moderatorka večeri biti Milica Stanić Radonjić.

Izdavač monografije je JU "Muzeji i galerije Budve", urednice monografije su mr Milica Stanić Radonjić, mr Milijana Istijanović i mr Jasmina Lazović, recezentkinje su Ljiljana Zeković i Božena Jelušić", navode u saopštenju za naš portal.

"Sa željom da na sveobuhvatan način predstavi pedesetogodišnji stvaralački opus umjetnika i likovnog pedagoga, Sava Pavlovića, JU "Muzeji i galerije Budve" je velikom retrospektivnom izložbom, u svim svojim galerijskim prostorima od Budve, preko Reževića, do Petrovca, na najljepši način, obilježila ovaj zlatni jubilej svog sugrađanina, kome pripada jedno od najznačajnijih mjesta u istoriji likovnog stvaralaštva Budve i Crne Gore.

Krunu ovog projekta čini monografija, koja nam, i slikom i riječju vrsnih autora, na jednom mjestu, sadržajno reprezentuje plodotvoran životno-umjetnički put stvaraoca čiji mediteranski duh izbija sa gotovo svake njene stranice. Istovremeno, ona je i svjedočanstvo raznolikih likovno-umjetničkih odsjaja koje, samo umjetnik skoro nestvarnog senzibiliteta i nepreglednih duhovnih širina, može da pruži. Takođe, ali ne i na zadnjem mjestu, ona predstavlja uzdarje i poklon svih poštovalaca i poslenika kulture umjetničkom djelu čija afirmativna kreativnost podstiče, krasi, pokreće i upotpunjuje likovnu scenu savremene crnogorske umjetnosti na prelazu 20.-og u 21.-vi vijek", navela je u uvodnoj riječi mr Lucija Đurašković.U nastavku prenosimo dio teksta recezentkinje mr Božene Jelusić:

"Kada je iza slikara 50 godina stvaralačkog rada, u njegovom opusu se lako otkrivaju konstante likovne biografije. Bez obzira na tematiku ili izražajnu formu, lako je prepoznati razliku koja ga odvaja od drugih, uočiti samo njemu svojstveni izraz i osjećajnost, kako u pristupu prikazanim predmetnostima tako i u
načinu materijalizacije njegovog unutrašnjeg svijeta.

Kada je iza slikara, u ovom slučaju i dragog prijatelja, čitavih 50 godina stvaralačkog rada, prilika je i za drugačiji odnos prema zadatku da se taj opus predstavi. Vještina tumača se tada neminovno susreće sa onim što zna o autoru. Pokreće se čitav rezervoar sjećanja, ali svakako ne u odabiru pozitivističkog pristupa djelu umjetnosti. Život i stvaranje slikara samo stupaju u plodotvornu spregu i dio su ukupnog analitičkog diskursa kojim se nastoje izoštriti konstante njegove stvaralačke biografije."