01-07-2014

Pet grešaka koje napravimo čim se probudimo

Svako od nas ima neke svoje jutarnje rituale, ali i ne slutimo da većinu njih radimo na pogrešan način.

Pet grešaka koje napravimo čim se probudimo | Radio Televizija Budva

1. Naglo ustajanje
Ukoliko ustajete iz kreveta kao da ste katapultirani, rizikujete da opteretite mišiće leđa, tvrdi Robert Oeksman, stručnjak za kiropraktiku. Naglo ustajanje iz kreveta može da izazove vrtoglavicu, grč mišića i bol u donjem dijelu leđa. Preporuka je da prije ustajanja iz kreveta povučete noge prema grudima. To će zagrijati mišiće i učiniti da krv prostruji cijelim tijelom.

2. “Snuz” opcija na telefonu
Za vas ne postoji ništa slađe od pet minuta “ukradenog” jutarnjeg sna, pa namještate alarm na telefonu tako da zvoni na svakih par minuta? To je loša opcija za vaš organizam jer kratki intervali sna i ponovno naprasno buđenje izbacuju organizam iz balansa.

3. Ne dižete roletne
Jutarnje sunce koje će vas “okupati” nekoliko minuta poslije buđenja odlično je za priliv dobrog raspoloženja. Ne bauljajte po mraku, bolje podignite roletne ili razmaknite zavjese, savjetuju stručnjaci.

4. Vježbanje odmah poslije buđenja
Da, svi znamo da je vježbanje jako važno, ali ako počnete da trčite ili odjurite u teretanu čim se probudite, a da prethodno ništa niste doručkovali, vaše zdravlje će biti ugroženo. Pametnije je da fizičku aktivnost obavite po povratku sa posla, a najmanje četiri sata prije odlaska u krevet.

5. Odlažete pauzu
Pravite pauzu i pijete kafu tek oko podneva? Ni ne slutite koliko ste surovi prema svom organizmu. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti pokazalo je da radnici imaju veću produktivnost kada dan započnu u pozitivnom okruženju i siti. Dakle, povećajte radnu produktivnost tako što ćete dva sata poslije obavljanja najvažnijih zadataka izaći na kafu.