22-09-2020

Planetarno popularna dijeta autofagija je naučno dokazan proces

Planetarna popularnost dijeta koje se zasnivaju na “povremenom postu” ima naučno utemeljenje u otkrićima o autofagiji, smatra doktor Dejan Škorić, hematoonkolog sa Univerzitetske dječije klinike “Tiršova”.“Autofagija je naučno dokazani proces. Japanca Jošinorija Osumija, koji je istraživao autofagiju, uživo sam slušao na svjetskom kongresu dječije onkologije, koji je održan 2018. godine u Kjotou… Povremeno je primjenjujem i uspio sam da podignem psihofizičku kondiciju, koja mi je bila narušena poslije teških sportskih povreda”, rekao je on za portal Demostat.

Preskočite doručak, jedete sve obroke u normalnim količinama u toku osam sati, što znači da ostalih 16 sati u toku dana, koji uključuje i period spavanja, postite, odnosno gladujete, uz minimalnu fizičku aktivnost – i akitviraćete proces autofagije.

To podrazumijeva obnovu ćelija tokom koje se organizam podmlađuje, čisti od toksina i štetnih materija a daje dobre rezultate i u prevenciji različitih bolesti, sprečava stvaranje malignih ćelija pa čak i različitih oblika karcinoma.

Ove dijete podrazumijevaju periode potpunog gladovanja od najčešće 16 sati u toku dana bez hrane dok se ostatak dana sve namirnice konzumiraju u normalnoj količini. Neki ljudi primjenjuju čak i 24-časovni post.

“Najkraći period gladovanja koji aktivira autofagiju u ćeliji je 12 časova, a optimalno je od 16 do 24 časa. Zbog toga je veoma važno da večera ne bude poslije 20 h, a da doručak bude poslije 8 h sljedećeg dana. Ako želimo da pokrenemo snažnu autofagiju, period gladovanja treba da bude najmanje 16 časova (večera u 18 h, a doručak poslije 10 h sljedećeg dana. Autofagiju mogu da primjenjuju svi, osim osobe koje boluju od dijabetesa tip I (insulin zavisni dijabetes) i djeca u razvoju, tj, do završetka puberteta”, kaže doktor Škorić.

“Savjetujem da se konsultuje nutricionista, pogotovo ako se odlučimo na radikalne promjene u ishrani. Ketogenu dijetu ne savjetujem, jez izaziva acidozu u organizmu, što pogoduje razvoju malignih bolesti”, naveo je on.

Nauka intenzivno proučava i efekte autofagije u liječenju određenih bolesti kao što su Parkinsonova, Hantingtonova bolest pa i demencija. Postoje brojne studije koje proučavaju da li autofagija može imati efekte na prevenciju i liječenje određenih tipova karcinoma.
Izvor: Beta