01-03-2018

Planiraju privatizaciju Budvanske rivijere

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio je juče Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za Institut „Simo Milošević“ i Hotelsku grupu Budvanska rivijera.

Planiraju privatizaciju Budvanske rivijere | Radio Televizija Budva

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je dokumentom predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju Instituta kroz prodaju akcija i/ili dokapitalizaciju, kao i HG Budvanka rivijera kroz prodaju akcija nakon restrukturiranja, prenosi Mina.

Iz Savjeta za privatizaciju su objasnili da je predmet tendera za Budvansku rivijeru prodaja 58,73 odsto akcijskog kapitala.

U obrazloženju predložene odluke navodi se da su osnovni ciljevi crnogorske ekonomske politike veći privredni rast, obezbijeđivanje novih radnih mjesta i zapošljavanje, povećavanje investicija i izvoza i stvaranje osnova za veća primanja i rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti crnogorske privrede.

U tom kontekstu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda“ navodi se u Predlogu odluke.

Savjet je za predsjednicu tenderske komisije za privatizaciju izabrao ministarku ekonomije Dragicu Sekulić, za predsjednika komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta ministra turizma Pavla Radulovića, a za predsjednicu komisije za imovinska pitanja Draganu Đuranović, zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.