11-08-2020

Podijeljena mišljenja roditelja o otvaranju škola

Mišljenja roditelja o najavljenom otvaranju škola podijeljena su, a u vezi sa tim pitanjem mnogo je strahova, neizvjesnosti i nejasnoća, saopštila je izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Podijeljena mišljenja roditelja o otvaranju škola | Radio Televizija Budva

Mihailović je kazala Dnevnim novinama da će precizniji odgovor dati najavljeno istraživanje koje će raditi UNICEF, u koji će pitati roditelje šta misle o otvaranju škola.

“Ono što smo mi primijetili je da su roditelji malo zbunjeni cijelom situacijom. Kad god se ovih dana pisalo o ovoj temi, preovladavalo je mišljenje da bi oni htjeli da se škole otvore i da sve bude kao što je bilo, iako su apsolutno svi svjesni da to baš i nije moguće”, rekla je za Mihailović.

Ona je kazala da je utisak da u svemu ovome treba pronaći rješenje koje će da zadovolji sve.

“Uvijek ima onih koji misle da to nešto što je predloženo neće biti dovoljno dobro i da po stoj i preveliki rizik, da li od zaraze, da li od toga da djeca neće usvojiti sva potrebna znanja. Previše je neizvjesnosti da bi oni uopšte mogli da imaju jasnu sliku o tome kako će sve da izgleda”, ocijenila je Mihailović.

Ona je navela i da se udruženju obraćaju roditelji čija su djeca hronični bolesnici i koji pitaju šta da rade.

Prema njenim riječima, zabrinuti su i roditelji čija djeca imaju razvojne poteškoće.

“Oni inače tvrde da su njihova djeca već mnogo izgubila, da su prvi mjeseci pandemije doveli do toga da oni nijesu uspjeli da neke ciljeve ispune, a da će ovo dodatno sve da im zakomplikuje, u oba slučaja, i ako se otvore škole i ako se ne otvore. Mnogo je strahova, neizvjesnosti i nejasnoća. Ima dosta negativnih komentara šta god da se predloži”, kazala je Mihailović.

Ona smatra da nošenje maski u školama može otvoriti materijalna, ali i neka druga pitanja.

Mihailović je navela da je naprimjer djeci sa zdravstvenim problemima i djeci koja imaju razvojne smetnje nije lako objasniti da moraju nositi maske.

“Imate veliki broj roditelja koji apsolutno ne prihvata da se maske nose i misle da to nema potrebe da se radi i kada su u pitanju djeca koja nemaju nikakvih poteškoća. Znamo da u regionu, u kolektivima i vrtićima ne nose maske. Vidjećemo šta će naši nadležni da odluče”, dodala je Mihailović.