12-07-2020

Pomorska sigurnost utvrđuje kako je došlo do nesreće u Budvi

Uprava pomorske sigurnosti pokušaće da preko radarskog sistema utvrdi kako je došlo do jučerašnje nesreće kod Budva, u kojoj je poginula žena.

Pomorska sigurnost utvrđuje kako je došlo do nesreće u Budvi | Radio Televizija Budva

Pomoćnik direktora za sigurnost pomorske plovidbe, Žarko Lukšić, kazao je za Jutarnji program TVCG da se tokom dana očekuje vađenje potonulog čamca iz mora. Istakao je da će narednih dana pojačati inspekcijski nadzor na primorju.

On je saopštio da su se oba plovila kretala ka Jazu iz pravca Budve, odnosno ostrva Sveti Nikola.

"U sudaru su učestvovala dva plovila, jedno manje od četiri metra sa dva člana posade i jahta koja je plovila pod američkom zastavom, od nekih 12 metara, sa osam članova posade. Jahta je prepolovila mali čamac, koji je odmah potonuo. U blizini su bili ribarski čamci, od kojih je jedan prevezao unesrećenu osobu do budvanske marine", kazao je Lukšić.

On je dodao da je istraga u toku.

Lukšić je apelovao da se striktno moraju poštovati pravila na moru.

"Ako se ne poštuje, dolazi do ovakvih situacija. Uprava sa svim državnim organima će pojačati inspekcijski nadzor narednih dana", naveo je on.

Uprava pomorske sigurnosti, kako je naveo Lukšić, odradila je servisiranje i opremanja svih plovnih objekata, koja služe i ne samo za sigurnost pomorske plovidbe, već i za traganje, spašavanje, sprječavanje zagađenja mora...

Urađena je i pomorska signalizacija na ulazu u budvanski zaliv, barskom sjedištu i svim ostalim objektima gdje se vrše preventivne i korektivne radnje, dodao je on.

Kako je juče saopšteno iz policije, nakon nesreće kod Budve, priveden je maloljetni S. M, koji je upravljao jahtom. On je osumnječen da je počinio teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti.


RTCG