24-09-2020

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u septembru uprkos novom talasu zaraze

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u septembru, peti mjesec uzastopno, uprkos novom talasu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak ekonomije od šokova pretrpljenih u prvoj polovini godine, navodi se u izvještaju instituta Ifo.

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u septembru uprkos novom talasu zaraze | Radio Televizija Budva

Ifo indeks poslovne klime u septembru je uvećan na 93,4 boda, sa naniže revidiranih 92,5 bodova u avgustu. Time je dostigao najviši nivo od februara kada je iznosio 95,9 bodova, prenosi SEEbiz.

„Njemačka ekonomija se stabilizuje uprkos rastu broja novozaraženih”, rekao je u saopštenju predsjednik Ifo-a, Clemens Fuest.

Indeks koji mjeri ocjenu aktuelnog stanja u poslovanju porastao je u septembru 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 89,2 boda.

“Kompanije su ponovo ocijenile da se njihova poslovna situacija poboljšala u odnosu na prethodni mjesec”, objasnio je Fuest.

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju oslabila 9,7 odsto u odnosu na prvo tromjesečje, pogođena naglim padom potrošnje domaćinstava, investicija i trgovine u punom jeku pandemije koronavirusa.

Kako bi ublažila posljedice koronakrize, Vlada je od marta uvela velike programe pomoći i podsticajnih mjera, koje je finansirala rekordnim novim zaduživanjem.

Mjere su očigledno urodile plodom, budući da se raspoloženje poslovnih čelnika u sektoru proizvodnje značajno poboljšalo, prema istraživanju instituta Ifo.

Drugačija situacija je u sektoru usluga, gdje je atmosfera pogoršana prvi put u pet mjeseci.

Ekonomista Ifo-a, Klaus Wohlrabe, rekao je da je, zbog rasta broja novozaraženih u proteklim sedmicama, poslovna klima ponovo pogoršana u sektoru turizma i hotelijerstva.

“U Ifo-u sada za treći kvartal prognoziraju rast njemačke ekonomije od 6,6 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje”, rekao je Wohlrabe, dodajući ipak da će u četvrtom kvartalu vjerovatno usporiti na 2,8 odsto.

Glavna ekonomistkinja njemačke razvojne banke KfW, Fritzi Koehler-Geib, saopštila je da su podaci Ifo instituta pokazali da se lakši dio oporavka završio s obzirom na to da broj novozaraženih raste i u važnim trgovinskim partnerima njemačkih proizvođača.

„Zdravstvene mjere, kao i ekonomske, moraju sada da se fokusiraju na stvaranje uslova koji će omogućiti da se poboljšanje u ekonomiji nastavi zadovoljavajućim tempom i nakon očekivanog rekordnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju", poručila je Koehler-Geib.