11-01-2018

Potpuno zabranjuju bitkoin, pala mu vrijednost

Južna Koreja planira da zakonom potpuno zabrani kriptovalute, kao što je bitkoin, zbog zabrinutosti koju izazivaju virtuelne valute.

Potpuno zabranjuju bitkoin, pala mu vrijednost | Radio Televizija Budva

Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrijednosti od 10 odsto, a procjenjuje se koliko to ima veze sa odlukom Južne Koreje.

U međuvremenu, nekoliko trgovanja u kriptovalutama u Seulu ove godine sada je pod istragom zbog navodne utaje poreza.

U ovoj zemlji veoma mali broj ljudi posjeduje i trguje kriptovalutama, "divlje" promjene cijena su postale svakodnevnica, zbog čega se previše pažnje posvećuje upravo ovom kolebanju cijena.

Digitalne valute, na čijem je čelu bitkoin, prethodne godine su zabilježile veću tražnju ali i vrijednost. To je dovelo do zabrinutosti od kockanja, jer i neiskusni investitori pokušavaju da ostanu u trci.

"Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde priprema osnovu za zabranu trgovanja kriptovalutama", rekao je ministar pravde Park Sang-ki.

Bitkoin je doživio sunovrat i pao na 13.000 dolara na indeksu cijena CoinDesk nakon izvještaja da Južna Koreja planira da zabrani svaku vrstu trgovanja i razmjene pomoću kriptovaluta.