08-04-2020

Prava Budva: Mjera o zabrani sportskog ribolova dodatno otežala život stanovnika na primorju

Prava Crna Gora Budva najoštrije osuđuje nove mjere o suzbijanju širenja korona virusa, kojima je zabranjen svaki sportsko-rekreativni ribolov.


Saopštenje prenosimo integralno:

Prava Crna Gora Budva najoštrije osuđuje nove mjere o suzbijanju širenja Korona virusa, kojima je zabranjen svaki sportsko-rekreativni ribolov, koji podrazumijeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, kako je medijima saopšteno iz Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore.

U ovom trenutku nema relevantne informacije da je Vlada propisala navedene mjere, bez se jedino preko medija saznaje da je "Uprava policije obavijestila Savez" o navedenim zabranama, što je sa pravnog aspekta potpuno nedopustivo, jer nije nadležnost Uprave Policije da donosi mjere ovakvog karaktera, već samo da ih sprovodi i kontroliše kada su ih već nadležni organi donijeli.

Ovo je još jedna u nizu beskrupoloznih mjera gdje se građaninu uskraćuju najosnovnija ljudska prava da u skladu sa važećim propisima na moru, obali pa i rijekama i jezerima, gdje nije ribolovni zabran, obezbijedi svojim bližnjima egzistenciju, dok se privrednicima, odnosno partnerima vlasti, koji tone ribe i morskih plodova love za svoj profit to omogućava.

Potpuno je neshvatljivo i neracionalno da se dopušta organizovano isplovljavanje privrednicima, dok se čovjeku koji je na tri milje od morske obale, zabranjuje ribolov pod izgovorom da može inficirati drugoga?

Na primorju mnogi građani praktično žive od ribolova, dok se silom prilika dobar broj ljudi vratio rekreativnom praktikovanju ove discipline, iz razloga egzistencijalne prirode.

Na drugoj strani gradilišta nesmanjenom dinamikom rade i naši sugrađani se svaki dan mogu uvjeriti koliko se poštuju na njima propisane mjere i da li mogu vidjeti bilo kakvu promjenu u izvođenju radova, u odnosu na period prije pandemije koronavirusa.

Za svo ovo vrijeme, nadležni organi, inspekcijske službe i policija ćute, dok revnosno procesuiraju sveštenike ukoliko se u hramu nađe i jedan vjernik više od propisanog broja lica koja mogu biti i zatvorenim objektima, što jasno govori o potpuno neselektivnom i diskriminarornom pristupu od strane zarobljenih institucija sistema, kojima se očigledno zadaje diktat u kom pravcu treba da djeluju.

Da zaključimo, sada je više nego jasno da su mnoge dosadašnje mjere koje su donesene zloupotrebljavane za interes vlasti, za koji anticipiramo da je krajnji cilj da se još više obični građani, koji jedva sastavljaju kraj s krajem stave u nepovoljniji položaj, pa se na razne načine moraju dovijati ne bi li izdržali ovaj ekonomski embargo koji ih je zadesio, dok se njihovim tajkunima koji upravljaju trgovinskim lancima i distributeri su farmaceutske robe daje značajan, dodatni stimulans, iako su ovih dana potukli sve rekorde u prihodima koji su imali možda i od otvaranja, uzimajući u obzir da su građani, ne znajući kakvi nas razmjeri ove epidemije mogu zadesiti, poslednji novac ostavljali na hranu i medicinsku opremu, a koja je poskupila u odnosu na period pandemije za mnoge artikle i dva do tri puta, neometano bez ikakve sankcije nadležnih inspekcija.