14-01-2019

Profesorica Tešović iz budvanske gimnazije na Programu CERN-a

Velislavka Tešović, profesorica fizike u Gimnaziji „Danilo Kiš“ u Budvi, koja je angažovana i u Resursnom centru za sluh i govor u Kotoru, učestvovaće u ovogodišnjem Programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) za profesore fizike srednjih škola.

Profesorica Tešović iz budvanske gimnazije na Programu CERN-a | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, piše CdM, taj resor je 8. novembra 2018. godine objavio Konkurs za učešće u Programu, na osnovu Sporazuma Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija.

Pristigle prijave razmatrali su profesori Nataša Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koja je i nacionalna kontakt osoba za saradnju sa CERN-om, te koja je bila predsjednica komisije, potom Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta UCG i Goran Šuković sa Prirodno-matematičkog fakulteta UCG.

Tešović je diplomirala na prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici (Odsjek fizika), sa završnim radom iz oblasti fizike elementarnih čestica. Odlično zna engleski jezik i učestvovala je u raznim seminarima i obukama, što pokazuje i veliki broj stečenih serfitikata.

Program za profesore fizike srednjih škola održava se od 7. do 20. jula u organizaciji CERN-a. Program je namijenjen profesorima srednjih škola koji žele da unaprijede svoja znanja iz oblasti fizike čestica, odgovarajućih tehnologija i ostalih pitanja iz pomenutih oblasti.