16-11-2019

Promocija knjige "Obične stvari" Božene Jelušić

U povodu obilježavanja Dana Opštine Budva u ponedjeljak, 18. novembra sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće promovisana nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve – “Obične stvari” autorke Božene Jelušić.


O knjizi će govoriti recenzent dr Predrag Zenović, mr Svetlana Ivanović i autorka, mr Božena Jelušić. Moderatorka promocije biće Stanka Stanojević.

Knjiga "Obične stvari" autorke Božene Jelušić je skup kolumni koje je pisala tokom proteklih deset godina za dnevni list Vijesti. Kolumne su uglavnom izlazile jedanput mjesečno, a za više od deset godina ih se nakupilo blizu sto pedeset.

U uvodu pod naslovom “Na početku novog početka” autorka, mr Božena Jelušić navodi:

“Radi ekonomičnosti knjige napravljen je izbor i grupisanje u cjeline, koje predstavljaju presjek „velikih naracija” koje su obećavale preporod.

Danas mi se čini da su uspješni reformski počeci bili tek „udica” za građanke i građane koji su povjerovali da postoji istinska spremnost za demokratsku, institucionalnu i privrednu obnovu društva i države. Da je tako, svjedoči čvrsta mreža interesnih veza koje otkrivaju da je mala Crna Gora „kupljena”. Ubrzo je u većini sistema u kojima su započete reforme došlo do ponovne centralizacije, uz apsolutnu dominaciju partije na vlasti”.

Božena Jelušić je diplomirala i magistrirala opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radila je kao profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji „Danilo Kiš” u Budvi, a dobitnica je najviše crnogorske nagrade u oblasti obrazovanja OKTOIH (2000).

Bavila se metodikom nastave književnosti i medijske pismenosti; autorka je više predmetnih programa i čitanki za četiri razreda gimnazije; inicijatorka je uvođenja predmeta medijska pismenost. Autorka je više studija i eseja u oblasti teorije i istorije književnosti; bavi se književnom, pozorišnom i likovnom kritikom.

Kolumnistica je dnevnog lista „Vijesti”, u kojem je dvije godine obavljala funkciju ombudsmana. Od osnivanja (1992 ­ 2012) je bila predsjednica jedne od prvih crnogorskih NVO „Za bolji grad”, koja se bavila očuvanjem urbanih i ambijentalnih vrijednosti budvanskog kraja.

Pored ekspertskih poslova u oblasti obrazovanja, bavi se istraživanjem na polju društvenog i ljudskog kapitala Crne Gore i inicijativama vezanim za pitanja održivog razvoja, posebno Primorja.

Objavila je knjige: Božena Jelušić i Mato Jelušić: Kako je Budva sanjala Mediteran(Argonaut ­ Budva, 1996 i 2008); Božena Jelušić: Mitsko u Lalićevim romanima (Kulturno prosvjetna zajednica Podgorice, 2000); Mato Jelušić i Božena Jelušić: Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo (ZUNS ­ Podgorica i Argonaut ­ Budva, 2006). Jedna je od autora/ki u knjizi Learning to change­ The Experience of Transforming Education in South East Europe (CEU PRESS, Budapest, New York, 2005).

Glavna je autorka Nacionalnog izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka: „Ljudi su najveće bogatstvo jedne zemlje. Koliko je bogata Crna Gora?” (UNDP ­ Podgorica, 2013), koji je dobio globalnu nagradu UNDP za izvrsnost za period 2012­ - 2016.