14-09-2018

Pronađene supstance koje spašavaju ćelije od odumiranja

Naučnici sa Case Western Reserve University School of Medicine pronašli su način kako da zaustave propadanje imunoloških ćelija povezanih s nizom bolesti, kao što su sepsa, upalna bolest crijeva IBD ili artritis, piše Scicasts.

Pronađene supstance koje spašavaju ćelije od odumiranja | Radio Televizija Budva

U istraživanju objavljenom u časopisu Science Immunology navodi se da je identifikovana supstanca koja potencijalno spriječava umiranje ćelija, odnosno koja preventuje stvaraje smrtnih pukotina na ćelijskoj membrani.

Supstanca je primjenjiva na modelu ljudskih i životinjskih ćelija. Naučnici ističu da je ovo skroz novi farmakološki pristup zaustavljanja destruktivnog procesa.

Ćelije često perforiraju vlastitu membranu kao odgovor na jaku upalu. To je takozvano samoubistvo ćelija poznato kao piroptoza.

Profesor medicine na Case Western Reserve School of Medicine Derek Abbott istakao je da do sada nije postojao farmakološki mehanizam koji bi direktno spriječavao formiranje piroptičkih pora.

"Znamo da nekrosulfonamid spriječava formiranje druge vrste pora, ali slutimo da, isto tako, djeluje protiv piroptoze. Nekrosulfonamid je učinkovit na modelu sepse, a može biti efikasan kod tretiranja drugih bolesti koje upale pogoršavaju", kaže on.

Piroptoza je dio začaranog kruga kod mnogih bolesti.
Kako umiruće ćelije stvaraju rupe u ćelijskoj membrani, ćelije propuštaju molekule koje regrutiraju nove imunološke ćelije. Iznenadni priliv novih stanica takođe inicira smrt stanice, javlja se drugi krug piroptoze i može doći do hronične upale.

Nekrosulfonamid je u laboratoriju dodan i životinjskim i ljudskim ćelijama, a imunološke ćelije izložene ovoj hemijskoj tvari ostale su netaknute.
Boje i druge molekule nisu isticale i slale signale drugim stanicama kao dio normalne, zdrave funkcije.