16-05-2016

Pronađeno Ognjenovo tijelo

Hladna Morača prestala je da skriva višednevnu tajnu o nestanku jedanaestogodišnjeg djeteta sa autizmom Ognjena Rakočevića.

Pronađeno Ognjenovo tijelo | Radio Televizija Budva

Prva sumnja da se bosonogi dječak iskrao iz tople postelje porodičnog doma i usred noći pronašao put do rijeke, čija ga je huka smirivala, sinoć se, na žalost svih građana Crne Gore, ispostavila istinita.

Iz Skadarskog jezera je sinoć oko 22 sata izvučeno tijelo dječaka koje je plutalo nabujalom Moračom. Iako zvanično identitet nije potvrđen, Ognjenov otac Branko, vidjevši beživotno tijelo na obali Morače, klimnuo je glavom i pokrio lice rukama. Taj gest kazao je sve.

Tijelo nagog dječaka na samom ušću, gdje se Morača uliva u Skadarsko jezero, prvi je primijetio lovočuvar istoimenog Nacionalnog parka Nikola Ulićević. Kako je kazao sinoć za DN, od prvog trena je znao da je riječ o nestalom plavušanu iako nije mogao sa sigurnošću tvrditi.

“Otišao sam do tog mjesta Manastirski vrbiš da dovedem barku kada sam ugledao tijelo kako pluta. Bilo je nabubrilo od vode, ali sam bio siguran 99 posto da je riječ o nestalom djetetu. Bio sam vrlo uznemiren, to je jako teško vidjeti. Odmah sam pozvao sina da javi policiji, a potom sam skoro dva tri sata pratio tijelo kako ga ne bi voda odvela dalje. Policija me je brzo našla i oni su onda preuzeli tijelo. Ja ga nijesam dirao", kazao je Ulićević vidno potrešen. Zaključio je da je bolje što je tijelo ipak nađeno.

"Strašno je ovo što se porodici dogodilo, ali ipak mislim da je bolje što je, kada je već takva situacija, tijelo nađeno. Narod je sklon svakakvim pričama i ko zna šta bi sve bilo da tijelo nije nađeno", dodao je on.

Pošto su dva patrolna čamca sa obale kod restorana "Jezero" na Vranjini otplovila, na toj lokaciji policija je razvukla traku za uviđaje, ne dajući novinarskim ekipama da priđu dijelu obale gdje se očekivalo da će tijelo biti dovezeno. Prilaz je bio dozvoljen samo inspektorima, ljekarima hitne pomoći, pogrebnim uslugama i naravno ocu Ognjena Rakočevića, koji je užurbano prošao ispod policijske trake. Činilo se kao da ga inspektori očekuju. Na plovila se čekalo više od sat, a potom su se oko 22 sata pojavile tri barke. Ona u sredini, kako se kasnije ispostavilo, nosila je beživotno tijelo. Izneseno je na nosilima i prebačeno u auto pogrebnih usluga, kojim je odvezeno na obdukciju.

Za njima je, u pratnji dva inspektora koja su ga držala ispod ruku, pognute glave pokrivene kapuljačom otišao i Branko Rakočević.

Dvanaest dana i noći trajala je opsežna potraga koja je jače nego ikada do sada ujedinila građane, vojsku i policiju. Ronioci su danima bili pod Moračom, brojni građani, službe zaštite i spašavanja, vojska i policija pretresli su gotovo svaki krš okoline Podgorice, danima je iznad grada patrolirao helikopter MUP-a, a snimak iz drona širio se društvenim mrežama. Sve to nije ukazivalo ni na jedan trag do dječaka. Taman kada je potraga zbog lošeg vremena izgubila na intenzitetu, kada je sve manje građana učestvovalo u potrazi i kada su ronioci obustavili traganje na nekoliko dana, dijete je nađeno na mjestu gdje su se svi plašili da bi moglo biti. U rijeci koju je, po riječima njegovih najbližih, toliko volio, a ka kojoj mu je, iz bezbjednosnih razloga, uvijek bilo zabranjeno da odlazi, prenosi portal CdM.