14-05-2020

Radović: Zasijedanje lokalnog parlamenta nastavlja se 29. maja

Zasijedanje lokalnog parlamenta nastavlja se 29. maja, odlučeno je na današnjem kolegijumu, kazao je za portal RTV Budva predsjednik SO Budva Krsto Radović.

Radović: Zasijedanje lokalnog parlamenta nastavlja se 29. maja | Radio Televizija Budva

Kako je najavio, nastavak 30. sjednice koja je bila u januaru mjesecu, a tiče se Deklaracije koja se odnosi na aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, planiran je za 10 sati, nakon čega će biti održane još dvije, u 12h po Inicijativi Crnogorske za smjenu predsjednika Opštine i u 14h sjednica koja se tiče inicijative DPS-a za smjenu predjsednika Skupštine.

"Dnevni red i termine imamo, trenutno je problem lokacija jer NKT još uvijek nije detaljo odgovorio na pitanja koja sam uputio povodom održavanja sjednice iz domena preventivne zdravstvene zaštite. Oko 75 ljudi treba da prisustvuje toj sjednici, imamo zainteresovane građane, imaćemo vjerovatno i NVO, sve predstavnike izvršne vlasti, sigurno veliki broj medija. Sve su opcije otvorene", istakao je Radović.

Podsjećamo da je inicijativu Crnogorske od 30. aprila, o razrješenju predsjednika Opštine Budva Marka Carevića potpisalo 16 odbornika, 11 iz DPS-a, tri iz Crnogorske, jedan iz Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Inicijativu DPS-a od 4. maja, za smjenu predsjednika SO Budva Krsta Radovića potpisalo je 17 odbornika, 12 iz DPS-a, tri odbornika Crnogorske, jedan odbornik SD-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

A na pitanje, kako komentariše najavljenu inicijativu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića o skraćenju mandata lokalnom parlamentu, Radović ističe da je to potpuno besmisleno jer su izbori za tri mjeseca, ali su takođe spremni i da je podrže ukoliko za ovu inicijativu Carević bude imao većinu.

"Ja sam skraćenje mandata tražio još prije godinu i po dana, u nekoliko navrata, kad smo imali duboku političku krizu izazvanu najvećim krivcem i ovakvog sada stanja u Budvi, gospodina Stevana Džakovića, ali tada DF nije bio za izbore i skraćenje mandata. Mišljenja sam da ovo zbunjuje građane jer potpuno besmisleno skraćivati mandat kad imate izbore za tri mjeseca. Mi sjutra da skratimo mandat, sve da se dogovorimo, nama će izbori biti u roku od 90 do 100 dana. To znači kraj avgusta ili prva nedjelja septembra", ističe Radović dodajući da posebno zabrinjava činjenica da se skraćivanjem mandata daje mogućnost direktno Milu Đukanoviću da odvoji budvanske izbore od parlamentarnih, koji po difoltu moraju da idu zajedno.

"Pitam gospodu iz Fronta, kome to odgovara? Treća stvar, zašto je to besmislica, iako skratimo mandat većina koja je u parlamentu može da smijeni mene i gospodina Carevića. Dakle, ne dobija se ništa bez zbunjivanja javnosti. Međutim, mi smo rekli, ukoliko bude bilo potrebe Demokrate će to podržati. Za inicijativu uopšte ne trebaju potpisi, i to je jedna besmislica. Znači, incijativu može da podnese bilo koji odbornik, predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine, ali ono što je sigurno jeste da ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima da sačuvamo izbornu volju građana", poručio je Radović.