06-07-2019

Sabljarka izazvala pometnju na plaži Jaz (VIDEO)

Na plaži Jaz danas se pojavila riba iglun, i napravila opštu pometnju i paniku među kupačima. Naime u jednom trenutku kupači na ovoj plaži ugledali su kako riba kruži u plićoj vodi i na trenutak zbog njenog repnog peraja pomislili da je riječ o ajkuli.

Sabljarka izazvala pometnju na plaži Jaz (VIDEO) | Radio Televizija BudvaIglun, vrsta sabljarke, koja nastanjuje naše more, jedan od najvećih grabljivaca, izuzetno je cijenjena i smtara se trofejem sportskog ribolova. Naraste do 455 cm i do 650 kg težine.

Vrlo je brz i okretan, živi uglavnom na većim dubinama, od 200 - 800 m. Ima velike oči, vid mu je vrlo dobar, a na očnom mišiću ima posebno tkivo koje služi da spriječi gubitak topline iz mozga na većim dubinama.

Tijelo mu je izduženo, sa jakim repnim perajem, zbok kojeg su kupači i pomsilili da je riječ o ajkuli.

Napominjemo Jadransko more i naša obala spadaju u najbezbebjednija mora, te apalujemo da ne treba vjerovati spektakularnim medijskim natpisima.

Naše more je bogato florom i faunom, idealno za ronjenja i sasvim bezopasno, iako se desi da ponekad kao danas u njega zaluta neka atraktivna vrsta i napravi pometnju.

Nakon što je utvrđeno da nije riječ o ajkuli i da nema mjesta za paniku, sabljarka je vraćena u more.