18-10-2020

Simović: Stavovi odgovornih ugostitelja opravdani

U potpunosti razumijem današnje stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih ugostitelja i podgoričkih sa kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere, poručio je Milutin Simović, predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).Zbog takvih, kako je naveo, ne treba i ne smiju da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere i samim tim, smatra on, ne predstavljaju rizik za širenje virusa.

Na taj način ugroženi su odgovorni ugostitelji i njihov posao i njihovi zaposleni i egzistencije njihovih porodica. To nije pravedno", kazao je Simović.

Predsjednik NKT-a ocjenio je da veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja kojima, ističe, svjedočimo svakodnevno.

"Mnogi od onih koji sada kritikuju NKT svojim ličnim primjerima promovisali su i danas promovišu nepoštovanje mjera, a za tešku epidemiološku situaciju koja je u novom talasu zahvatila cijelu Evropu optužuju NKT. Nažalost, svakodnevno svjedočimo tome i takav pristup samo nanosi štetu, a nikome ne koristi", rekao je.

On podvlači da je razumio inicijative koje su bile pokrenute na NKT-u, i to da se nova metodologija koju je predložio IJZ i definisane stope incidencije po gradovima, računaju na bazi procjene broja stanovnika, što su, kaže Simović, zvanični podaci MONSTAT-a, a ne na bazi podataka popisa iz 2011. godine.

Zbog toga, on poziva IJZ da još jednom sagleda sve aspekte ove predložene mjere, a nadležne inspekcijske organe da svoj posao urade bez izgovora i bez odlaganja kako ne bi ispaštali oni koji ne bi trebalo.

"Vlada je uradila sve što je mogla. Obezbijedili smo novac za subvencije, za dodatne stimulacije za zaposlene u zdravstvu i drugim institucijama. Obezbijedili smo da se sva plaćanja obavljaju bez dana zakašnjenja. Obezbijedili smo sve uslove da zdravstveni sistem funkcioniše efikasno. Uprkos brojnim izazovima naš zdravstveni sistem je pokazao svoju vitalnost i fleksibilnost. Magacini ljekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme su puni. Zdravstveni radnici su herojski obavili i danas obavljaju svoj posao. Još u junu jasno sam iskazao svoj stav da se i ekonomijom brani javno zdravlje. Ne smijemo zatvarati privredu, nego svi zajedno moramo naučiti da živimo s virusom. Zbog toga ne smijemo kažnjavati one koji su uradili sve da se prilagode novim okolnostima. Naprotiv, svima njima i ovom prilikom odajem priznanje na uloženom trudu koji su pokazali, da svi zajedno izdržimo i istrajavamo u ovoj zajedničkoj borbi", zaključio je Simović.