02-08-2018

Sjutra počinje arheološka škola za mlade - Arheolab

Međunarodna ljetnja arheološka škola za đecu – Areheolab, koju vodi diplomirana arheloškinja Asja Zec iz Padove, počeće sa radom u gradskom parku u Budvi od 3. avgusta i biće otvorena za djecu od 5 do 15 godina.

Sjutra počinje arheološka škola za mlade - Arheolab | Radio Televizija Budva

Škola se tradicionalno održava u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već petu jubilarnu godinu zaredom i namjenjena je djeci od 5 do 15 godina. Učešće je besplatno.

U njoj će djeca na zanimljiv način doći na direktan kontakt sa areloškim istraživanjima antičke Budve i saznati šta znači biti dio istraživačkog tima, istakla je organizatorka škole Asja Zec.

"Škola će se održavati od 9 i 30 ujutro do 13 i 30 časova. Ove godine je 80. godišnjica od otkrivanja Antičke nekropole Budve, stoga ćemo ih svakim ponedeljkom voditi u Arheološki muzej gdje ćemo ih učiti o tome šta je to Antička nekropola, Helenistička i Rimska" kazala je Zec.

Prvi dio škole se održava na teorijskom nivou, kasnije će djeca određene starosne dobi moći sama da vrše istraživanja unutar jednog drvenog boksa.

"Taj boks predstavlja jednu vremensku mašinu i svaki put kad djete uđe u nju ona je drugačija", kazala je Zec.

Škola je besplatna, a prijave nisu potrebne. Dovoljno je da roditelji dođu sa djecom u gradski park kako bi se pridružila školi.

Pored Asje Zec u školi će raditi i saradnici iz Arheloškog muzeja. Partner na realizaciji međunarodne ljetnje arheološke škole Arheolab je Turistička organizacija opštine Budva.