23-10-2019

Sjutra u Splendidu konferencija o ekonomiji

Konferencija o ekonomiji pod nazivom Sinergija – ključ uspjeha regiona, koju organizuje Privredna komora (PKCG), biće sjutra i u petak održana u hotelu Splendid.

Sjutra u Splendidu konferencija o ekonomiji | Radio Televizija Budva

Iz PKCG, koja konferenciju organizuje u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, saopšteno je da će na tom ekonomskom skupu učestvovati preko 500 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti.

Konferenciju će otvoriti predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović i premijer Duško Marković, nakon čega će se učesnicima skupa obratiti zamjenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Ulrik Vestergaard Knudsen.

Iz PKCG su kazali da će prije panel diskusija biti održana ceremonija dodjele BFCSEE sertifikata gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem.

“Sertifikate dodjeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi. Sertifikat će primiti 15 opština i gradova regiona, a među njima je i Bijelo Polje prva, na taj način, sertifikovana opština u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Planirano je da sjutra budu organizovana četiri panela na kojima će se govoriti o zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, energetici na Balkanu, turizmu kao zajedničkom proizvodu regiona i globalnim izazovima vodnog stresa u 21. vijeku.

Za petak su planirane panel diskusije o saobraćajnoj infrastrukturi kao pokazatelju (ne)razvijenosti regiona, obrazovanju, zapošljavanju i digitalizaciji i inovacijama kao razvojnoj šansi.

PKCG, kao organizator skupa, će i ove godine otvoriti mogućnost za međukompanijske susrete tokom trajanja konferencije, koji daju dodatnu vrijednost tom najvećem regionalnom ekonomskom događaju.

PKCG konferenciju organizuje od 2010. godine u namjeri da u tom formatu pokrene otvorenu diskusiju na teme važne za crnogorsku ekonomsku zbilju, kao i njenu perspektivu.

Konferencija je, kroz partnerstvo sa njemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, dobila svoje mjesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. godine u Berlinu.

Tada je i zvanično zavrijedila status najznačajnijeg ekonomskog skupa u regionu, na koji rado dolaze i u njemu učestvuju i kompanije iz Njemačke, Austrije, kao i drugih zemalja Evropske unije (EU).