06-09-2018

Slavni Njutn predvidio kraj svijeta 2060. godine, da li slijedi "božanska era"?

Isak Njutn, naučnik, najpoznatiji po utvrđivanju zakona gravitacije, u slobodno vrijeme bavio se eksperimentima, a u svojoj novoj knjizi "Isaac Newton: The Asshole Who Reinvented The Universe", autor Florijan Frajsteter naučnika prikazuje kao bezobzirnog genija koji je bio posvećen i alhemiji.

Slavni Njutn predvidio kraj svijeta 2060. godine, da li slijedi

"Alhemija za Njutna nije bila samo hobi", piše Njujork post navodeći da je to bio njegov način za razumijevanje svemira, prenosi B92.

"Bio je uvjeren da je pravi Bog prisutan svuda, ne samo u spiritualnoj formi, već i u supstanci. Zbog toga je vjerovao da postoji neka vrsta božje čestice, neki temeljni dio materije koji bi omogućio transformaciju iz svega u sve. Istraživanje alhemije za njega je bilo jednako važno i ozbiljno kao i nauka", piše Frajsteter.

Njutn je koristio i pseudonim Jehovah Sanctus Unus, a usudio se i da predvidi kad bi mogao da bude kraj svijeta. Svoje istraživanje doduše bazirao je na opsežnim studijama biblijskih tekstova, iz kojih je zaključio da će se svijet "resetovati" 2060. godine, kad "Kraljevstvo nebesko" prevlada na Zemlji.

"Njutn je proveo puno vremena proučavajući religiozne tekstove i pokušavao je da napravi hronologiju događaja iz prošlosti kako bi sve te priče složio", kaže Frajsteter navodeći da je za naučnika 2060. godina bila novi početak, možda u pratnji rata i katastrofe, ali kao ultimativni start nove "božanske ere".